Újabb támadások a Google Könyvmegállapodása ellen
2009. szeptember 10. írta: vecseilaszlo

Újabb támadások a Google Könyvmegállapodása ellen

Egyre több író, kutató és könyvkiadó fontolgatja, hogy csoportos keresetet indít a Google Könyvmegállapodása ellen. Egy korábbi bírósági döntés értelmében a Google igenis profitálhat annak a sok millió könyvnek a digitális verziójából, amiket különböző könyvtárakban digitalizáltak be.

Forrás: Könyves blog - megmondjuk, mit olvass és mit ne
Szerző: .:wendy:.


"Amikor múlt októberben a Google és az őt korábban beperlő kiadók és szerzők csoportjai végre megállapodtak, mindenki örült és egyetértett azzal, hogy végül a megegyezés a közjót szolgálja, hiszen olvasók és kutatók milliói jutnak így olyan újrakiadásra már többé nem kerülő szövegekhez, amiket amúgy esélyük sem lenne megvenni vagy kikölcsönözni. A könyvtárak szintén bővíthetik állományukat a sok online elérhető kiadvánnyal, a szerzők és kiadók pedig további bevételekhez juthatnak a művek digitális változatainak jogdíjából. Mindenki elégedett volt tehát.

Az utóbbi időben azonban újabb kérdések merülnek fel a megállapodással kapcsolatban: vajon tényleg annyira jó ez a szerzőknek? Mennyire sérti ez az újfajta olvasási mód az olvasók személyiségi jogait és vajon a Google tényleg jogosan kapta-e meg több millió nyomtatásba már nem kerülő könyv kereskedelmi jogát? Az amerikai igazságügyi minisztérium most vizsgálatot indított. Az ellenző nyilatkozatokat szeptember 4-ig lehet benyújtani a hivatalhoz, az első meghallgatások október elején lesznek.

Vannak akik tovább mennek és a mostani keresetnél is komolyabb intézkedéseket foganatosítanának a Google ellen. Scott E. Gant író és ügyvéd például kifogásolja, hogy a Google teljes körű kereskedelmi jogait úgy kapja meg, hogy" ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr591366347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása