Nyílt forrású megoldás vagy egyedi fejlesztés?
2009. szeptember 02. írta: vecseilaszlo

Nyílt forrású megoldás vagy egyedi fejlesztés?

Idehaza is és világviszonylatban is sok cég van, amelyik a webáruház fejlesztéséhez nyíilt forráskódú (un. open source) megoldás használ, sokan pedig a teljesen egyedi fejlesztésre esküsznek, ezeket hívják zárt forráskódú rendszereknek.

Forrás: E-commerce - Kereskedj JÓL a weben! - Webáruház készítés, Webáruház fejlesztés, Webáruház marketing
Szerző: Horváth Ernő


"A nyílt forráskódú rendszerek esetében az átadott rendszer forráskódját a fejlesztőknek mellékelniük kell a projekthez (webes alkalmazások esetében ez amúgy is szinte követelmény, hiszen enélkül nem működne az áruház, mivel pl. PHP szkript nyelv és a fordítás valós időben történik, ennek ellenére azért vannak lehetőségek levédeni a kódot). De nyílt forráskódú projektek esetében ezt nem túl etikus és általában tilos is (bizonyos nyílt forráskódú licenszek úgy működnek, hogy amit te fejlesztettél a szoftverhez a tied és nem kötelező kiadnia forrását az ügyfélnek, bizonyosak pedig úgy működnek, hogy mivel az alap szoftver nylít forráskódú, ezért bármit írsz hozzá, azért kérhetsz pénzt, de nem tarthatod vissza a forráskódot).

Zárt forráskódú szoftverekkel szintén sok webáruház fejlesztő cég rendelkezik idehaza, ezek teljesen különböző tudás színtű és fejlettségű szoftverek, amelyeket a cég bizonyos ideje fejleszt. Érthető tehát, hogy a cég a saját know-how-ját és szellemi tulajdonát nem szívesen adja ki, mert ha a konkurencia kezébe kerül, akkor könnyen tud ő is arra az alapra webáruházat létrehozni, vagy akár az ügyfél magának egy másik webáruházat létrehozni minimális költségből. Ezért egyes cégek vagy levédik a kódot, hogy más ne tudjon hozzá fejleszteni, vagy pedig nem is adják ki, és az elkészült áruházat üzemeltetik az ügyfélnek.

Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel és milyen hátrányokkal jár az open source megoldás vagy az egyedi fejlesztés." ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr711354823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása