Webáruházak: néhány példa a lehetőségekre
2008. december 19. írta: vecseilaszlo

Webáruházak: néhány példa a lehetőségekre

Japánban a webáruházak a napi élet részéve vállak. Bármily meglepő, még az FMCG területen is. Ezek úgynevezett rendeléses rendszerű, fél-webáruházak (a polcszervizes cégek rémálma). A háziasszony reggel csatlakozik az internetre, meglátogatja a választott élelmiszer-nagyáruház webáruházát. Kiválasztja azt az üzletet, amely számára elérhető közelségben van. Ezt követően rendkívül esztétikusan elkészített (általában műanyagból készült, de zseniálisan élethű) élelmiszerfotók alapján bevásárol.

Elsődleges forrás: IN-STORE Marketing - a marketing szakma lapja. In: 10. évfolyam 2008/5. szám. Melléklet: Webáruházak, p. 53.
Szerző: Ujvári Mária

Másodlagos forrás: Webmotivátor


Az élelmiszer-webáruházak elképesztően jól szervezettek és vevőorientáltak. Kis gyakorlatot szerezve pár perc alatt televásárol az ember egy óriási kosarat. (3 kosárméret van a kiszállítási árcsomagok miatt).

Aztán a vevő fizet, vagy bankkártyával, vagy elektromos tárcával, vagy mobiltelefonnal, választása szerint. Itt tudja eldönteni, hogy bemegy-e az áruért vagy kiszállítást kér. Gondolom, rendkívül meglepő, de a vevők kb. 70%-a bemegy az áruért, és mielőtt felveszi a gondosan összekészített pakkját, kiegészíti még pár dologgal.

Felmérések szerint ezek a kiegészítő vásárlások sokszor nagyobb költést eredményeznek, mint a rendeléses vásárlás. Ilyenkor veszik meg az értékesebb dolgokat, parfümöket stb.

Érdemes megfigyelni, hogy menynyire speciális reklámozási, ügyfél-megtartási technikákat vetnek be a vevőkért a nagyáruházak:

1. Cellaspecifikus mobilmarketing
A reklámozással megbízott cég rendszere figyeli, hogy a vásárló (aki a megfelelő opt-in procedúrával ezt engedélyezi - és a japánok minden fenntartás nélkül engedélyezik), mely cellában tartózkodik leggyakrabban (kvázi, hogy melyik a lakóhelyi cellája). Speciális MMS üzeneteket kap a hozzá közelebb eső áruház saját árukészletét, akcióit és törekvéseit figyelembe véve, gyakorlatilag - jó esetben - attól az áruháztól, amely tőle 5-10 percre van. Naponta többször hívják fel a figyelmét akciókra, házhoz szállításokra, még olyannal is találkoztam, hogy az élelmiszer-nagyáruház egyes prémiumtermékeire (ez pl. spanyol füstölt sonka volt egészben; időszámlálós up-sell ajánlatokkal bombázta a közelben élő mobiltelefonos ügyfeleit.

2. Áruházi ügyfélszámla
A japán dolgozó abban a kitüntetésben részesíti kedvenc áruházit, hogy fizetéskor egy bizonyos összeget a cégével átutaltat a saját áruházi számlájára, amelyből egész héten vagy hónapban vásárol. Ennek fejében számára egy más árkategória van érvényben, vagyis kedvezményeket kap. Számára ingyenes a házhozszállítás, és fél nappal előbb értesítik az akciókról, mint ahogyan az áruházban azok a normál vevők részére megkezdődnének. Az áruház a rendszeresen befizetett összeg 100%-át hitelkeretben is biztosítja a VIP vásárló részére. (Mellesleg nagyon kevesen élnek vele, és aki él, az mindig hiánytalanul és határidőre fizet. Japánban ismeretlen a szándékos tartozás fogalma, ha valaki önhibáján   kívül   kerül   tartozási helyzetbe, az is felér egy tragédiával, és azonnal rendezi a tartozását, mihelyst tudomást szerez róla.)
 

 


Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr7826649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása