Lelassul az internet Magyarországon?
2008. december 18. írta: vecseilaszlo

Lelassul az internet Magyarországon?

Nem lesz lassabb az internet, marad a sávszélesség.


Forrás: Napi Online

"Az NHH múlt héten hirdette ki jövő évi irányelveit, melyben komoly hangsúlyt kapott az internetszolgáltatók hirdetéseiben szereplő sávszélesség-értékek ellenőrzése. Lassulni fog az internet - írta vezető anyagában múlt héten az IT Café. Természetesen ez még áttételesen sem igaz - regál cikkében a HWSW.hu.

Dehogy lassul!

Az NHH korábban már jelezte, hogy 2009-től komolyabban veszi az internetszolgáltatók hirdetéseinek ellenőrzését, és a tudatlan felhasználók fejében gyakran kavarodást okozó maximális sávszélesség-érték mellett kötelezővé teszi az átlagos, a fogyasztó számára a valóságban garantálható sebesség feltüntetését is. Jelenleg a legtöbb vitát és felhasználói panaszt az szüli, hogy miért van a garantált minimum és az ígért maximum között olyan nagy különbség, főként a mobilinternet és a DSL esetén.

A magyarázat természetesen nem újdonság: a DSL esetén egy adott végponton elérhető sebességet a vezetékek ás a csatlakozók minősége mellett főként a telefonközponttól (DSLAM) való távolság befolyásolja. A DSLAM 1-1,5 kilométeres körzetében többnyire még biztosítható a meghirdetett maximális sávszélesség, de a távolság növelésével a sebesség négyzetesen csökken, 4-5 kilométeres távolságon túl pedig a gyorsabb kapcsolatok sokszor már ki sem építhetők.

Fontos tényező az is, hogy egy adott érpárkötegen belül mennyien vesznek igénybe szélessávú szolgáltatást -- tudtuk meg Hámon Krisztinától, a GTS-Datanet kommunikációs vezetőjétől. Amennyiben a kötegen belül futó érpároknak több mint 30-50 százalékán él DSL-szolgáltatás, akkor a keletkező interferencia miatt a végpontokon elérhető sebesség lecsökkenhet. Az esti csúcsidőben emiatt lassul be a DSL-kapcsolatok nagy része." ... >>
 

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr77826551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása