Részben már digitalizálták a világ legrégebbi bibliáját
2008. május 14. írta: vecseilaszlo

Részben már digitalizálták a világ legrégebbi bibliáját

Részben már digitalizálták a világ legrégebbi bibliáját

A Lipcsei Egyetemi Könyvtár (Bibliotheca Albertina) sikeresen szkennelte a Codex Sinaiticus, vagyis a Sínai Biblia 43 oldalát, amelyek máris elérhetőek a felhasználók számára.

A világ legrégebbi, mintegy 1600 éves, kézzel írt bibliájaként számon tartott mű görög nyelvű. A csupa nagybetűvel, szóközök nélkül írt szöveg ókortudósok szerint négy különböző személy munkája, amelyet összesen hét korrektor javított. Az Újszövetséget hiány nélkül, az Ószövetséget részben tartalmazza. "Ez egy meghatározó lépés abban a folyamatban, hogy az emberek korlátlanul hozzáférhessenek a világ legrégebbi alkotásaihoz" - szögezte le Ulrich Johannes Schneider, a Lipcsei Egyetemi Könyvtár igazgatója. "A kódex szkennelése egyértelműen előmozdítja a kutatást, hiszen a 43 pergamenlap nagyon értékes, eddig alig volt hozzáférhető, ugyanakkor nagyon érzékeny. Ráadásul így sokkal több részlet ismerhető fel, mint az eredeti bibliában" - közölte Reinhold Scholl lipcsei professzor.

A digitalizálás több volt, mint egy egyszerű szkennelési folyamat, hiszen az érdeklődők, a magánszemélyek és a kutatók egyaránt úgy lapozhatnak a műben, mintha ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr71468141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása