Libri - Alexandra háború
2007. november 30. írta: vecseilaszlo

Libri - Alexandra háború

Libri - Alexandra háború
Part 1


Forrás: Universe Today … Merras blogja


Semmi jót nem jelent a könyvpiacnak az, amiről most tudósít az Index: az Alexandra felmondta a Librivel 2004-ben kötött szerződését. Mindezt persze a karácsonyi szezon kellős közepén.

Az Index szerint Matyi Dezső, az Alexandra feje úgymond “partneri viszonyt” akart kialakítani a Librivel - szép csomagolása annak, hogy “márpedig én fogom diktálni a könyvpiacot, vazze!”.

Ezzel a balhéval egyrészt a kis könyvkiadók fogják megszívni - második lépésben pedig az olvasók.

De mi is a gond a könyvpiaccal? Majdnem két éve az Index is lehozott erről egy cikket, ami egészen meglepő módon tényleg egy korrekt tényfeltárásnak bizonyult. Mielőtt belemennék, hogy mik is a saját érzéseim az aktuális könyvpiaci balhéval kapcsolatban, ismételjünk át néhány problémát, amivel sokak tisztában vannak már, sokak viszont nem, vezérvonalnak az Index cikkét használva.

    "Bizonytalanság, kiszolgáltatottság és egymás szívatása. Ezek az ismérvei a magyar könyvbiznisznek, állapítottuk miután beszélgettünk néhány kiadóval."

Állapítja meg az Index, találóan sajnos.

    "A kiadók nagynak tartották a 45-55%-os kereskedői árrést is, a nehézségeket pedig fokozza, hogy a bevétel egyenlőtlenül jelentkezik: könyvet a világ ezen szeletében többnyire karácsony környékén szokás venni."

Nos, ha csinálunk egy egybevetést a hasonló lélekszámú, és nagyjából hasonló fejlettségi szintű Csehországgal, akkor kettő darab érdekes adatot vehetünk észre. Egyrészt ... >>

Part 2

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr82518423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása