Libri Kiadó - Új konstrukció, egyesített erő
2011. augusztus 22. írta: vecseilaszlo

Libri Kiadó - Új konstrukció, egyesített erő

A múlt hét egyik legfontosabb könyvszakmai bejelentése volt, hogy Balogh Ákos, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. tulajdonosa, Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely Kft. tulajdonosa és Sárközy Bence, a Magvető Könyvkiadó Kft. közelmúltban leköszönt főszerkesztője megalakították a Libri Könyvkiadót. A szakmát foglalkoztató kérdésre, hogy mennyire fogja újrarendezni a könyvpiaci berendezkedést az új kiadó, Sárközy Bence és Halmos Ádám válaszolt a Literának. - Szekeres Dóra interjúja. 

Forrás: Litera - az irodalmi portál
Szerző: Szekeres Dóra

"Bence, a Magvetőtől való távozásod után úgy lehetett tudni, hogy saját irodalmi ügynökséget és kiadót szeretnél indítani, most mégis egy másik kiadóval partnerségre lépve indítjátok el a Libri kiadóját. Hogy jött ez a döntés? 

Sárközy Bence: Legelőször is, ez nem a Libri kiadója. A Librihez nevében van köze, ami a többségi tulajdonos Balogh Ákossal közös döntésünk volt, aki a Libri Könyvkereskedelmi Kft. tulajdonosa, azonban a leendő könyvkiadóban nem a kereskedőcégen keresztül szerez érdekeltséget. 

A kérdés első felére válaszolva: a saját döntésem mögött elsősorban az állt, hogy mást/máshogy szerettem volna csinálni, hiszen a Magvetőhöz közvetlenül az egyetem után kerültem, és több mint 8 évig dolgozhattam az ország egyik legfantasztikusabb kiadójában, de idő közben én is megváltoztam. A távozásom után volt időm és lehetőségem gondolkozni, és találkozni a szakma számos fontos képviselőjével. Miközben Halmos Ádámmal folyamatosan, lépésről lépésre terveztük a közös jövőt - mert az, hogy egy vele való együttműködés képes lehet megadni számomra azt a döntési szabadságot, amire vágytam, gyorsan nyilvánvalóvá vált -, egyre inkább körvonalazódott, hogy a piac legtöbb résztvevőjének mérlegelnie kell a stratégiai változtatások lehetőségeit a válság alatt és után. Mikor Balogh Ákos megkeresett, és kiderült, hogy kiadóindításon gondolkozik, valamint hogy nyitott arra, amit mi szeretnénk közösen képviselni a hazai piacon, hármasban folytattuk tovább a beszélgetést, és végül mindhármunk számára megfelelő biztosítékokat magában foglaló megállapodásra jutottunk. 

Halmos Ádám: Akik a szakmában megismertek, tudják rólam, mennyire fontos volt számomra mindig is a függetlenség. Mára azonban megérett bennem a változás, rá kellett döbbennem saját korlátaimra, és arra, hogy ha megfelelő emberekkel veszem magam körül, akkor önmagamból is sokkal többet tudok kihozni. A mai piaci környezet egyre inkább a koncentrálódás felé mutat, ami egyaránt érvényes a könyvkereskedelemre és a kiadói szakmára. Bencében évek óta látom az elszántságot és a tudást, hogy olyan kiadón dolgozzon, amelyet önállóan, a sajátjaként képes nevelni. Ezt sugározta magából már a Magvetős korszakban is, most viszont eljött a lehetőség, hogy élesben is kipróbálja magát. Ketten azonban nem lettünk volna elegek ahhoz, hogy igazán nagyot álmodhassunk, kellett hozzá Balogh Ákos, aki képes volt rávezetni minket arra, hogy milyen konstrukcióban tudnánk a leghatékonyabban egyesíteni erőinket. 

Mi vezérelte a Librit abban, hogy saját kiadót indítson, és ami még érdekesebb kérdés, mik voltak azok az érvek, amelyekkel "meg tudtátok győzni" őket, hogy érdemes igényes szépirodalmi és azon belül is kortárs szerzők műveit (vélhetően nagyobb példányszámban, mint a kisebb szépirodalmi kiadók) megjelentetni? 

Halmos Ádám: A Libri könyvesbolt-hálózata az elmúlt 20 évben" ...

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen. 

A teljesség igénye nélkül minden egy helyen: szakdolgozatok, értekezések, elemzések e-kereskedelem és online marketing témákban - évenkénti bontásban.
Hasznos webes eszközök: 
online marketing, e-kereskedelem, eBusiness, website tervezés, web-design, ergnomónia, website tipográfia, SEO, SEM, SMO, site optimalizálás és társaik.
Szakirodalom: könyvek, kiadványok online marketing, webáruház, e-Kereskedelem témakörökben.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr413158236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása