Variációk online átverésre
2010. december 11. írta: vecseilaszlo

Variációk online átverésre

Az internet szellemiségéből - és technológiájából - fakadó arctalanság lehetősége már a legkorábbi időktől kezdve a számítógépek elé vonzotta azokat is, akik a könnyű és csalárd haszonszerzésre szakosodtak. A világhálót rutinszerűen használó milliókat ma már csak viszonylag kevés - és nagyon leleményes - trükkel lehet félrevezetni. Igaz ugyanakkor, hogy a "félművelt" internetezőből válik a legkönnyebben "palimadár": amikor azt hiszi, hogy tisztában van már sok mindennel, akkor ül fel legkönnyebben egy kifinomult átverési forgatókönyvnek.

Forrás: Fogyasztók

"Az első veszteség után persze már olyan dolgokat is gyanakvással fogad majd, amelyeket a lehető legtisztább üzleti szándékok motiválnak. A tanulópénzt nagyon sok ember megfizeti. Mindeközben pedig tömegével válnak netfelhasználóvá további sok száz millióan, és mivel "egy újszülöttnek minden vicc új", gyanútlan elszenvedői lehetnek akár klasszikus internetes átveréseknek is.

Hogy milyeneknek?
A sor természetesen meglehetősen hosszú, de hogy típus szerint mégis viszonylag egyszerűen rendszerezhetők, az nem kis részben magának a felületet kínáló technológiának köszönhető. Olyannyira, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik társult intézménye nem csupán a kategorizálásra vállalkozott, hanem arra is, hogy minden típushoz egy csokorra való jó tanácsot is hozzárendeljen: milyen egyszerű eszközökkel kerülhető el, hogy valaki lépre menjen a körmönfont ígéreteknek.

Az Internet Crime Complaint Center rangsorolja az aukciós oldalakon leselkedő veszélyeket. Ezek a dolog jellegéből fakadóan két ember alkalmi, személyes üzleti kapcsolatát "hivatottak" elősegíteni, és a kettő közül, ugyebár, elég, ha az egyik cinkelt kártyákkal játszik. A jó tanácsok sora egy mondatra redukálható:"... >>




További hasznos információk a karácsonyi vásárlásokhoz:

Óvatosan vásároljunk karácsonyra

Néhány tipp, mire érdemes odafigyelni - különösen az ünnepek előtt.

Forrás: Terminal

"Sajnos nem csupán a webáruházak száma növekszik hazánkban, hanem azok köre is, akik a gyanútlan vagy figyelmetlen internetezők kifosztásán munkálkodnak. A kiberbűnözők egyre kifinomultabb trükköket eszelnek ki - hogy ne érjen meglepetés a karácsonyi online vásárlás során, Gombás László a Symantec magyarországi szakértője összegyűjtött néhány hasznos tippet.

Túl szép, hogy igaz legyen...
Ne dőlj be az alacsony áraknak! Azok az ismeretlen weboldalak, melyek kedvenc designer cipődet az eredeti ár tizedéért kínálják, nagy valószínűséggel veszélyt rejtenek. A kiberbűnözők előszeretettel másolják le a népszerű honlapokat, jelentős anyagi kárt okozva ezzel a gyanútlan vásárlóknak.

Okosan bánj a bankkártyáddal és személyes adataiddal!
Mindig ellenőrizd, hogy az URL-cím" ... >>

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr642507539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása