Teszteld a honlapod, hogy működjön!
2010. december 05. írta: vecseilaszlo

Teszteld a honlapod, hogy működjön!

A weblapok tesztelése igen fontos lépése a hatékony és felhasználóbarát honlapok kialakításának. Tökéletes eszköz arra, hogy hibákat azonosítsunk, amelyekre még a szakértők sem gondolnak, illetve, hogy a fejlesztés korai szakaszában kezeljünk olyan problémákat, amelyek megoldása már kész termékeknél a teszteléssel való kiszűrésnek a sokszorosába kerülhetne. Ennek
az az oka, hogy könnyebb módosítani egy prototípust, átrajzolni drótvázakat, mint újraprogramozni a weblap bizonyos részeit. Nem is beszélve azokról az esetekről, amikor arra a következtetésre jutunk, hogy az egész weblapot el kellene dobni és csinálni egy újat. Hiába költöttünk rá akár milliókat is.


Forrás: Ergománia - Használható honlapot mindenkinek!
Szerző: Rung András, webergonómiai tanácsadó


"A weblap hatékony működésének felhasználókkal való tesztelésére több hasznos eszköz is van. A kártyaelrendezés (card sorting) vagy a papír-protípus tesztelés a legismertebbek közé tartozik, de most csak a legfontosabb módszerrel foglalkozok most, amikor egy olyan változatot tesztelünk, amely működőképes, és használható úgy mint egy weblap vagy magát a kész weblapot vizsgáljuk.

Alapos tesztelés nélkül még egy átgondoltan fejlesztett weblapunk is tele lesz olyan hibákkal, rosszul működő elgondolásokkal, melyek miatt használata nehézkes lesz a felhasználóknak. Tesztelés nélkül jövőbeni felhasználóinknak, vásárlóinknak akár jelentős részét  is elveszthetjük, akik inkább olyan oldalakhoz fordulnak, amelyeknek könnyű a használata. Ha weblapunkat könnyen használhatónak tartjuk, még egyáltalán nem biztos, hogy felhasználóink is ezt gondolják.

A weblap tesztelés célja, hogy felmérjük egy weblap mennyire hasznos, mennyire könnyű és gyorsan tanulható a használata (ergonomikus), illetve a felhasználók milyen attitűdökkel rendelkeznek vele kapcsolatban. A weblap tesztelés során"... >>

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr842486415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása