Támadnak a könyvkalózok - Megéri a világhálón ingyen kínálni a legkurrensebb műveket?
2010. október 07. írta: vecseilaszlo

Támadnak a könyvkalózok - Megéri a világhálón ingyen kínálni a legkurrensebb műveket?

Az év legveszélyesebb szerzői jogi kalózakcióját hiúsította meg a hazai könyves egyesülés. Egy amerikai szerverről vetettek le egy több mint ezer népszerű könyv letöltését ingyenesen kínáló honlapot. Ez két éven belül már a második próbálkozás volt. A kalózkodásnak azonban ezzel nincs vége: az e-könyv bevezetése újabb veszélyeket rejt.

Forrás: Népszabadság Online
Szerző: Varsányi Gyula


"Baráti társaságban, véletlenül értesült nemrégiben egy nagyszabású hazai szerzői jogi kalózakcióról a Kossuth Könyvkiadó vezérigazgatója, Kocsis András Sándor. Lapunknak elmesélte: megdöbbenéssel látta, hogyan jelenik meg a monitoron egy honlap, amelyen már 1113 (!) magyar nyelvű, zömmel szépirodalmi művet kínálnak ingyenes letöltésre. Nem tellett hosszú utánjárásba kideríteni, a műveket szerzői, kiadói engedély nélkül tették „közkinccsé”. Néhányat saját kiadványaik közül is megtalált a szakember a katalógusban, amely különböző műfajokban a legnépszerűbb olvasnivalót kínálta. Például Dan Brown, Stephenie Meyer, Paulo Coelho és más sztárszerzők (köztük nem egy magyar író) számos munkáját olyan hazai kiadóktól, mint a Gabo, a Magvető, a Könyvmolyképző, az Európa, a Jaffa, az Ulpius Ház, a Geopen és mások. A könyvek letöltéséhez csupán regisztrációra volt szükség.

Miután a vezérigazgató a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) alelnöke is, rögtön riasztotta az érdekvédelmi szervezetet. Ott hamar kiderítették, hogy a honlapot egy Arizonában működtetett szerverről lehet megnyitni. A szervert pedig a világ egyik legjelentősebb domainkezeléssel, honlaptervezéssel, számítógépes biztonsági eszközök eladásával foglalkozó vállalata, " ... >>

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr92341660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása