Webshop történelem: az e-kereskedelem úttörői
2010. szeptember 22. írta: vecseilaszlo

Webshop történelem: az e-kereskedelem úttörői

Augusztus végén feltettem a nagy kérdést: Ki volt az első magyar e-kereskedő? Sokan válaszoltak a bloghoz írt megjegyzésben, a Facebook-on, e-mailben, illetve magam is nyomoztam, fő forrásként a domén adatbázist, a weboldalak nagy múzeumát, az archive.org-ot és egy még ma is megtalálható gyűjtőoldalt a magyar web hőskorából: az Újdonságok Magyarországon-t használva.

Forrás: e-ker blog | Elektronikus kereskedelem tanácsadás és blog - laikusoknak, kezdőknek, érdeklődőknek és profiknak
Szerző: Kis Ervin Egon


"A nyomozás tanulsága, hogy már ilyen rövid távon is nehézségekbe ütközünk, ha a múltat szeretnénk rekonstruálni, mert a források sosem tökéletesek, legyen szó akár az ember, akár a számítógép memóriájáról. Egy ilyen lista összeállításánál ráadásul definíciós problémákba is ütközünk, ezért aztán abszolút elsőt nem is lehet kihirdetni.

E-kereskedő, webshop, webáruház
Az eredeti kérdéshez ragaszkodva, ha az első magyar e-kereskedőt keressük, akkor olyasvalakinek kell a lista élén állnia, aki kifejezetten azért hozott létre egy weboldalt, hogy az interneten keresztül valamilyen terméket árusítson, amit ő maga el is küld a megrendelőinek. Az eredeti leírásban viszonylag pontosan meghatároztam a paramétereket, így az ott leírtak alapján az első magyar e-kereskedő egyúttal az első magyar webshop üzemeltetője is. Ugyanakkor el kell ismerni, azok a korai vállalkozások is e-kereskedőknek tekinthetők, amelyek nem hoztak létre kosaras rendszerű webshopot, de egy weboldalon keresztül, pl. e-mailben gyűjtötték a rendeléseket.
Más kategória a webáruház - ami nincs mindig egyértelműen megkülönböztetve a webshoptól -, mely fogalom alatt olyan webes szolgáltatás értendő, amely lehetőséget biztosít a kereskedők számára termékeik online értékesítésre. (Jellemzően úgy, hogy a webáruházban lehet egy webshopot bérelni.)

Az első e-kereskedők
A jelenleg rendelkezésemre álló információk alapján az első magyarországi e-kereskedő illetve webshop a" ... >>

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr742313157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása