Düledeznek az internetes bankolás védőbástyái
2010. február 04. írta: vecseilaszlo

Düledeznek az internetes bankolás védőbástyái

A Gartner szerint a pénzintézeteknek sürgősen fokozniuk kell az online szolgáltatásaik biztonságát, mert a jelenlegi megoldások már nem nyújtanak megfelelő védelmet az ügyfelek számára.

Forrás: Computerworld
Szerző: Kristóf Csaba


"Szinte naponta lehet hallani olyan biztonsági incidensekről, amelyek banki ügyfeleket érintenek, és bizalmas adatok eltulajdonításához vezetnek. A kártékony programok vagy az adathalászat révén összegyűjtött értékes információk iránt az online feketepiacon nagy kereslet van. Ezért aztán a sokasodó vírus, trójai, kémprogram valamint a már hazánkban is egyre többször gondot okozó adathalászat miatt fokozni kell a védelem szintjét. A banki szolgáltatások esetében mind a pénzintézeteknek, mind az ügyfeleknek óvintézkedéseket kell tenniük. A Gartner ezúttal a bankok figyelmét hívta fel arra, hogy a napjainkban alkalmazott biztonsági eszközök már nem igazán jelentenek hatékony védelmet.

A Gartner szerint a kiberbűnözés egyre kifinomultabb taktikákat dolgoz ki az egyszer használatos, illetve a mobiltelefonokra épülő hitelesítés kijátszása érdekében. A trójai programok közül jó néhány könnyedén tudja megtéveszteni a felhasználókat, és a böngészőkbe való beépülésük után folyamatosan figyelik az internetező által megadott adatokat. Természetesen ezek közé tartoznak azok a jelszavak is, amelyeket például a banki ügyfél a mobiltelefonjára kap, majd megad a bejelentkezésekor. Az ilyen jellegű támadások során gyakran az úgynevezett közbeékelődéses, vagy más néven Man-in-the-middle technikák is szerepet kapnak. Sajnos sok esetben, mire a felhasználó észreveszi, hogy valami nincs rendben az online bankolás során (például mert nem tud bejelentkezni a kódjával), addigra a tolvajok már meg is csapolták a számláját.

Avivah Litan, a Gartner elemzője szerint nagyon gyorsan új biztonsági szinteket kell bevezetni az online bankolás biztonságosabbá tétel érdekében. Litan úgy véli, hogy" ... >>

 

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr81728626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása