A vámpírok menthetik meg a könyvpiacot
2009. december 22. írta: vecseilaszlo

A vámpírok menthetik meg a könyvpiacot

A könyvpiacon a legtöbben abban reménykednek, hogy karácsonykor a válság közepette a relatíve olcsó könyvek felé fordulnak a vásárlók, és behozzák az idén tapasztalt forgalom-visszaesést. A nagy kaszálást leginkább a romantikus vámpírtörténetektől várják.

Forrás: FigyelőNet
Szerző: H.B.


"Bár idén időarányosan 8-12 százalékkal csökkent a könyveladás forgalma, mindenki abban reménykedik, hogy a karácsonyi időszakban sikerül behozni a lemaradást, és az év végéig feltornázzák az eladásokat a tavalyi szintre – mondta Kocsis András, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének alelnöke.

Az alelnök szerint a visszaesés egyik legszembetűnőbb jele, hogy hihetetlen akciókat kínálnak a könyvesboltok (mostanában leginkább tematikus bontásban ajánlanak árengedményeket). A válságra válaszul a kiadók többsége nem növelte kiadványai számát, sokan visszatartják az új megjelenéseket, kivárnak.

Bár a nagy könyvpaloták megnyitói azt a látszatott keltették, hogy egyre csak nő a könyvesboltok alapterülete, idén először a legnagyobb hálózatok is boltbezárásokra kényszerültek.

A boltokon lévő nyomást a kereskedők a könyveken lévő, amúgy sem alacsony árrés növelésével igyekeznek a kiadókra tolni. Míg az európai országokban átlagban 45 százalék körül alakul az árrés, nálunk a nagy könyves hálózatok elkezdték 50 százalék fölé tornászni a marzsot. Ezt leginkább a nekik elkötelezett kisebb és közepes kiadóknál tudják átnyomni, míg a függetlenek és a nagyobbak még ellent tudnak állni ennek.

A karácsonyi rohamra tehát a könyvpiac minden szereplőjének nagy szüksége van. A könyvforgalom" ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr391616609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása