Az elektronikus kereskedelem sajátosságai
2009. december 15. írta: vecseilaszlo

Az elektronikus kereskedelem sajátosságai

Új kihívások a világhálón <> Jogi háttér


Forrás: FOME - Fogyasztővédők Magyarországi Egyesülete

"Napjainkban az Internet valamennyi ember számára hozzáférhetővé válásával a szerződéskötések – így a fogyasztói szerződések megkötésének is – egyre bővülő színterévé vált az elektronikus út, a világháló. A fogyasztóvédelem kiemelt figyelmet szentel ennek a területnek, hiszen dinamikus fejlődése, könnyen kezelhetőés kényelmes voltából eredeztethető népszerűsége csalogatja a fogyasztókat, azonban a hagyományos szerződések körében meglévő garanciák érvényesíthetősége gyakran nehézségekbe ütközik, olykor pedig teljességgel lehetetlen.

Az internetes kereskedés kezelésre szoruló fő problémái a következők:

  • könnyű anonímnak maradni a szolgáltató oldaláról;
     
  • a fizikailag nem megismerhető áruk és szolgáltatások okán gyakorta van lehetőség a fogyasztók megtévesztésére;
     
  • a fogyasztó kezében lévő dokumentumok könnyen hamisíthatók, eredetiségük biztosítása nehézkes, szétfeszíti a hagyományos szerződések alakiságára előírt szabályok kereteit;
     
  • a vásárlások, igénybevételek kapcsán gyakori lehet az ún. „adatlopás”, amelynek következtében a fogyasztó által a rendeléséhez feltétlenül szükséges adatok a szolgáltató tudtával vagy akár tudta nélkül is jogosulatlan felhasználók kezébe kerülnek;
     
  • a direkt marketing durva formáira (spam, banner, cold calling) lehetőséget biztosít az Internet.


Jogi háttér

Az elektronikus kereskedelem szabályairól a 2001. évi CVIII. törvény rendelkezik, kiegészítve a Fogyasztóvédelmi törvény általános – így erre a kereskedési formára is irányadó – szabályait.

A törvény az elektronikus kereskedelem fogalomkörét szélesre nyitja, hiszen" ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr511599133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása