Ez nem Fair...
2009. november 25. írta: vecseilaszlo

Ez nem Fair...

Színvonalas rendezvényt tartott nemrég a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SZEK), tippeket adva az e-kereskedelemben érdekelteknek, a webáruházak üzemeltetőinek, hogyan növelhetik e-shopjuk forgalmát. Az egész napos eseményen volt azonban egy előadás, amelynek témája meglehetősen felháborított.

Forrás:
Computerworld
Szerző: Szalay Dániel


"A konferencián előadást tartott Mayer Erika ügyvéd, internetjogi szakértő, akiről a szakma az elmúlt években az Infomediátor nevű fogyasztóvédelmi iroda vezetőjeként hallott, egyébként az Internetszolgáltatók Tanácsának jogi képviselőjeként a hazai domainjog kialakításában is fontos szerepe van. A hazai domainregisztrációról csak annyit, hogy ha ma Magyarországon valaki sürgősen szeretne magának egy internetcímet, akkor egyszerűbb valamilyen külföldi, például .com végződésű tartományba kezdeményeznie a regisztrációt, mint a .hu alá. Bár a hazai domainregisztrációs folyamat vitatható színvonalát nem lenne fair a jogásznőn számon kérni, a SZEK rendezvényén tartott prezentációja miatt mégis kénytelen vagyok piszkálni egy picit őt, illetve a néhány hónapja indult Fair Business nevű kezdeményt (hivatalos nevén Fair Business Minősítő Testület), amelynek ő az elnöke.

A Fair Business Minősítő Testület az Infomediátor berkein belül működik. Voltaképpen egy olyan tanúsítvány kiállítására jött létre, amit az online kereskedelemben érdekelt cégek kaphatnak meg, ha az átvilágításuk során az derül ki, hogy tevékenységük megfelel a fogyasztóvédelmi (jogi) szabályoknak, ráadásul az áruház könnyen kezelhető, felhasználóbarát és még az információbiztonsági szabályokra is odafigyel.

Mayer Erika érvelése szerint azért volt óriási szükség erre a testületre, mert az elmúlt években megszaporodott webáruházak között nagyon sok működik szabálytalanul. Mindez önmagában véve még igaz is, hiszen mint Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője a rendezvényen elmondta, az általuk vizsgált magyar e-boltok túlnyomó többségénél találtak valamilyen problémát. Igaz, ebbe az olyan apróbb szabálytalanság is beleértendő, ha például az e-bolt üzemeltetője elfelejti feltüntetni, hogy az üzemeltető céget melyik cégbíróság jegyezte be, vagy a bruttó ár helyett csak a nettó szerepel. De azt a tényt mindenképpen el kell ismernünk, hogy sok webáruház követ el szabálytalanságot. Előfordul többek között, hogy" ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr501551889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása