Az online közösségek fejlődéstörténete - Az első chat-től a saját közösségi hálózatokig
2009. november 25. írta: vecseilaszlo

Az online közösségek fejlődéstörténete - Az első chat-től a saját közösségi hálózatokig

A világháló elterjedésével, mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé válásával szinte hihetetlennek tűnik, hogy nem is olyan régen élvezzük előnyeit. Az első chat-tel 1973-ban kísérleteztek… Hogyan fejlődött az online kommunikáció a kezdetektől a jelenig?

Forrás: AgentPortál.ai
Szerző: kf


"Hőskori relikviák
Az első virtuális közösségek bőven a modern számítógépek megjelenése előtt feltűntek már – eleinte (a XVII. század végétől) írott szövegek köré szerveződtek, aztán az elektronikus tömegtájékoztatási és a szórakoztató elektronikai eszközök (távíró, telefonhálózat, rádió, fonográf stb.) tették lehetővé kialakulásukat. A következő (harmadik) korszakot az információtechnológia 1960-as évekbeli „beköszöntése” jelentette. Az e kategóriába sorolható korai virtuális közösségek – kutatók, számítógép-tervezők, lelkes rádióamatőrök – az 1978-ban indult, alkalmanként egy-felhasználós BBS-ek (elektronikus hirdetőtáblák) köré tömörültek. Letölthető fájlokat és alkalmazásokat, levelezésre alkalmas fórumokat szolgáltattak. Idővel rendkívüli népszerűségre tettek szert – különösen a még ma is működő legendás WELL (Whole Earth ’Lectronic Link, 1985) –, aztán a web-forradalom hatására szép lassan háttérbe szorultak.

Az 1970-es évek végén BBS-ek által inspirált kutatók az elektronikus hirdetőtáblákhoz hasonló felépítésű és működésű, viszont nem egyetlen BBS szerverhez kapcsolódó elosztott adatbázisról kezdtek el ábrándozni. Az ábrándozást gyors tettek követték, s 1980-ban beindult és az 1990-es évek közepéig virágzott (napjainkban is létezik) a levelezőlistákból kialakított Usenet számítógépes hálózat, amely az információkat úgynevezett – további alcsoportokra bomló – szerteágazó témájú hírcsoportokra (newsgroups) bontja. Ezekbe" ... >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr581549763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása