Kolosi Tamás: Néhány megjegyzés a könyvszakma helyzetéről
2009. április 17. írta: vecseilaszlo

Kolosi Tamás: Néhány megjegyzés a könyvszakma helyzetéről

Kereskedelmi rendszer * Árrések * Kiadó versus kereskedő * A könyvpiaci válság néhány eleme * Mit tehetnénk?

Forrás: Litera - az irodalmi portál
Szerző: Kolosi Tamás


"Kereskedelmi rendszer
A világban jelenleg többféle forgalmazási rendszer működik. Az egyik alaprendszerben a kereskedők megvásárolják a kiadók által forgalmazott könyveket egy igen hosszú (három-hat hónapos) fizetési határidővel és nagyon jelentős, sokszor korlátlan visszáru joggal. Nálunk jelenleg alapvetően ilyen rendszer működik a hipermarketek könyvkereskedelmében és a csomagküldésre specializálódott könyvkereskedelemben. Magyarországon a legelterjedtebb kereskedelmi rendszer a bizományos értékesítés, ahol a kereskedő bizományba veszi át a könyveket és havi elszámolással az eladott könyveket fizeti ki a kiadónak. Európa legtöbb országában egy vegyes rendszer működik. Sok helyen a nagykereskedelem bizományosi rendszerben, a kiskereskedelem a visszárus fix vétellel működik. Vannak országok, ahol a kiskereskedelemben a gyorsan forgó bestseller típusú könyveknél a fix, a lassabban forgó úgynevezett „backlistes” könyveknél a különböző formájú bizományi értékesítés jellemző. Másutt nagy forgalmú hálózatoknál a bizományosi rendszerhez hasonló formák jellemzőek, míg a kisboltoknak, és különösen, ahol nem működik kontrollálható informatikai háttér viszont csak fixen értékesítenek a kiadók és a nagykereskedők. Az a rendszer, amelyik a rendszerváltás körüli időszakban néhány évig Magyarországon volt (néhány kiadói szakember ez iránt nosztalgiázik) és a könyvszakmát csőd-közeli állapotba vitte," ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr771064894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása