Szól a könyv
2009. február 09. írta: vecseilaszlo

Szól a könyv

A hangoskönyvek hazai piaca még mindig kicsi, de a szakemberek további fejlődést várnak. A legkelendőbb kiadványok a lektűrök és a klasszikus szépirodalom. Az illegális terjesztés veszélye csak csekély mértékben érinti a piacot.

Forrás: kreatív.online
Szerző: Bátorfy Attila


"Gyerekkorom egyik meghatározó élménye, hogy nyolcévesen mikulásra a berendelt és előre kinézett Transformers helyett megkaptam anyukámtól az Eltérített télapót kazettán. Nagyon csalódott voltam, mert el sem tudtam képzelni nagyobb lúzerséget, mint hogy egy télapó elrablásának történetét elmesélő hangjátékot kell másnap bejelentenem az osztályban. Nem emlékszem már, mekkorát röhögtek az osztálytársaim, mindezzel csak azt akartam mondani, hogy a hangoskönyv mint koncepció egyáltalán nem újdonság. Sőt. Minden családi bakelitgyűjteményben megbújik egy Latinovits szavalta Magyar költők sikolya, ami lényegében a hangoskönyv elődjeként is felfogható. 1989- ben a Hungaroton már cd-n is kiadta.

Lassú hozzászokás
A hazai hangoskönyvkiadás valójában 2003- ban indult meg egyszerre két könyv, Szerb Antal Utas és holdvilágjának (Titis Kiadó), és Örkény István Egyperceseinek (Kossuth– Mojzer Kiadó) piacra dobásával. A következő évben 13, 2005-ben pedig már 31 új címmel jelentkeztek a kiadók. A késlekedés okai között felhozható a rentábilis kereslet hiánya, a könyv sajátos aurájához való ragaszkodás, és a papíralapú könyv előállításánál nagyobb költségek. A 2003-as bevezetést követően mégis egyre több kiadó jelent meg a hangoskönyvpiacon, 2005-ben pedig kilenc taggal megalakult a Magyar Hangoskönyvkiadók Egyesülete is.

A magyarországi hangoskönyvpiac volumenében még nem közelíti ugyan meg a nyugat-európai vagy az amerikai méreteket, mégis a piac fokozatos bővüléséről lehet beszámolni. Évről évre egyre több kiadvány jelenik meg a könyvesboltok polcain, és a szakemberek szerint a növekedési tendencia nem áll meg." ... >>
 

 


Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr59927530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása