A letöltőket is büntetné az új szerzői jogi törvény
2008. november 24. írta: vecseilaszlo

A letöltőket is büntetné az új szerzői jogi törvény

Az igazságügyi minisztérium úgy módosítaná a szerzői jogi törvényt, hogy a zenék és filmek letöltése is törvénysértővé válna.

Forrás: ITcafé

"Letölteni szabad, megosztani nem – röviden így lehet ma összefoglalni a magyar szerzői jogi törvény internetezőkre, és a neten fellelhető zenékre, filmekre vonatkozó szabályait. A letöltők büntetlenül férnek hozzá a tartalomhoz a neten, ami viszont törvénysértő módon került oda fel. Ezt az ellentmondást az adathordozók árába épített szerzői jogi díj intézménye oldja fel. Minden egyes üres CD, DVD vagy memóriakártya árából néhány forint (nem is kevés: egy DVD után például 150 forint) a szerzői jogvédőhöz vándorol, onnan pedig azokhoz, akiknek a másolás veszteséget okoz. A törvényt sokan támadják, mert annak az árát, hogy a magánfelhasználókat ne kriminalizálják, azokkal is megfizetteti, akiknek eszük ágában sincs a megvásárolt adathordozókon nem jogtiszta tartalmakat tárolni.

Magáncélra sem szabad

Ahogy az Origo cikke felhívta rá a figyelmet, az igazságügyi minisztérium által benyújtott törvényjavaslat alapjaiban változtatná meg a szerzői jogi törvény hozzáállását a magáncélú letöltőkhöz. Ha megszavazzák," ... >>
 

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr25782667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

candy · http://wunderbike.postr.hu 2008.11.24. 17:53:09

Úgy a jó, hátha az ASVA lesz az új RIAA

bryan 2008.11.25. 00:17:13

Ki a halál az az artistjus? Ki nevezte ki őket meg egyébként is? Hogy állapítják meg, kinek van kára a letöltésekből? Ha mondjuk az eladott lemezek alapján teszik, az elég meglepő, hiszen ahogy a mahasz listákon látszik, a legtöbb eladott lemez azoknak szól akik a legkevésbé vannak ráállva az internetre. Tehát ezeknek az előadóknak származik a legkevesebb káruk. Amin még felkaptam a vizet, az az sd kártyákba épített plussz ezres. Ha a fényképezőmbe veszem ezt, akkor ahhoz mi köze van Bódy Gusztinak? A törvényhozóknak ideje lenne kivenni a fejüket a seggükől és körül kéne nézniük a 21. században. A szórakoztatóipar finanszírozásának módja változik, az internet az információ és a tartalom szabad áramlásáról szól. Ezt nem fogják tudni megváltoztatni, hacsak a netszolgáltatók között el nem terjed nagyon durván a forgalomkorlátos net. A zenét nem féltem az internettől, pár világsztár nem veszi meg a második magánrepcsit, a koncertek pedig eltartják őket. Az igazi problémája a filmgyártóknak lehetne, de nekik a mozi meg a tv szintén garantálja az életbenmaradást. Az internet pedig szintén létre fogja hozni a saját fizetős-reklámos megoldásait. Szóval a politikusok, meg a szerzői jogvédők felejtsék el szépen ezt az egészet, kérjenek bocsánatot, próbálják máshogy hasznosítani kreativitásukat.

bryan 2008.11.25. 00:22:34

Ja meg mégvalami: az artistjus meg milyen jogon részesül abból ha külföldi filmet töltök le? Még ha látnám valahol, hogy a szervezet ebből a tényleg rohadt sok pénzből fiatal zenészeknek tart fenn próbahelyet, vagy valamit csinál... De sehol sem látom a nevüket, csak ha pénzosztás van, meg ha ügyvédet kell fogadni. Menjenek oda ahol nem süt a nap.
süti beállítások módosítása