Újra fókuszban az internetes vállalkozások
2008. október 27. írta: vecseilaszlo

Újra fókuszban az internetes vállalkozások

Közép-kelet-európai kitekintő


Forrás: Internet Hungary 2008: "2010-re megkerülhetetlen" programfüzet
Szerző: Tóth Balázs


A XXI. század elején kialakult internetlufival szemben jelenleg racionálisabb és átgondoltabb tranzakcióknak lehetünk szemtanúi. A befektetői döntések során előtérbe kerültek a klasszikus szempontok: egyre inkább a kézzelfogható értékek, mint pl. a rövid távú jövedelemtermelő képesség jelentik a legfontosabb tényezőket. Az utóbbi egy év közép-kelet-európai tranzakciói is ezt a trendet támasztják alá. Különösen az a tény ad okot bizakodásra, hogy a megfontolt befektetői döntések mellett is egyre több és egyre nagyobb mértékű tranzakciók jönnek létre.

A legjobb példa Lengyelország, ahol sorra nőnek fel igen komoly piaci erőt képviselő internetes vállalkozások. Ebben nyilvánvalóan fontos szerepet játszik a 38 milliós lakosság és a 2007-ben már 40 százalékot meghaladó internetpenetráció is. A virágzó internetes iparág fontos jellemzője a befektetések nagy száma. Minden korábbit felülmúló mértékben történnek kockázatitőke-befektetések az iparágban, de gyakoriak a tradicionális tevékenységgel rendelkező cégek befektetései, illetve az internetes vállalkozások portfólióbővftései is. Emellett az IPO-k száma is nagy növekedést mutat az utóbbi időben. Egy jellemző példa a hatmillió felhasználóval rendelkező és elsősorban azonnali üzenetküldőként funkcionáló Gadu Gadu (nettó eredmény 2007-ben: 3,5 millió dollár), amit tavalyi tőzsdére menetele után nem sokkal 155 millió dollárért vásárolt fel a dél-afrikai Naspers médiatársaság.

Igazán nagyméretű tranzakció az iparágban mégsem Lengyelországban, hanem a jóval kisebb piaccal rendelkező Csehországban várható. Ha igaznak bizonyulnak a hírek, hamarosan egymilliárd dolláros ajánlatot tesz a Google vagy valamelyik másik érdeklődő a több mint 60 százalékos piaci részesedéssel bíró Seznam keresőoldal üzemeltetőjére. Gyorsan megjegyezzük, hogy a Seznam 2008-ban várható bevétele 90 millió dollár, ami 40 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, tehát ebben az esetben sem a valóságtól elrugaszkodott ajánlattételről lenne szó.
 

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr10727269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása