Miből keressen pénzt a szerző?
2008. július 18. írta: vecseilaszlo

Miből keressen pénzt a szerző?

MISZJE, MASZRE, MKKE és a többiek


Forrás: hvg.hu
Szerző: Nagy Gergely



"A hetvenmilliárdos hazai könyvpiacon minden ki van találva, kivéve, hogy miből lát pénzt a szerző. Nagy eladásokra nem számíthat, így jól jönnének számára a reprográfiai és a közkönyvtári kölcsönzési jogdíjak. Ez utóbbi, a Public Lending Rights új Magyarországon. Rendszere és jogkezelő szervezete már van. Pénz mégsincs. Miért?

Régi kérdés minálunk, hogy „miből él a magyar író?”. Az éves szinten a hetvenmilliárdos forgalmat súroló magyar könyvpiacon működnek a többé-kevésbé normális mechanizmusok: a kiadó kiad, a terjesztő terjeszt – ez a két szereplő több esetben azonos cégcsoportba tömörült –, a boltos elad, a vásárló vesz. Azonban a sor másik végén ácsorgó szerző (és fordító) alapesetben nem jut túl sok pénzhez. Kap valamekkora honoráriumot megíráskor. Széles a skála; a kortárs magyar irodalomban  elég keveset, legföljebb párszázezer forintot, de legtöbbször a kétszázezret sem elérő összeget. Ennyi. A könyvkiadó elvben" ... >>
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr10573974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása