Versenyképessé vált a "csupasz" internet
2008. június 11. írta: vecseilaszlo

Versenyképessé vált a "csupasz" internet

Versenyképessé vált a "csupasz" internet



Forrás: Népszabadság online
Szerző: Varga G. Gábor


Tömegesen térhetnek át az ügyfelek a vezetékes telefonról az internetalapú (VoIP) hangátvitelre annak köszönhetően, hogy első ízben szabályozták a telefon nélkül igénybe vehető ADSL-szolgáltatások nagykereskedelmi árát, ezzel megteremtve a csupasz ADSL versenyképességét.

Az internetszolgáltatásra használt ADSL-technológia ugyanazon a rézkábelen keresztül továbbítja az adatokat, amin a hagyományos telefon is működik, csak más "vivőfrekvenciát" használ, ezért válik lehetővé, hogy egyszerre telefonáljunk és internetezzünk. Így aztán technikailag arra is van mód, hogy telefon-előfizetés nélkül, csak adatátvitelre használjuk a kábelt, ám a szolgáltatók csak az utóbbi bő egy évben kínálnak ilyen konstrukciókat. Ráadásul ezek eleinte pont annyival kerültek többe a telefonhoz kötött internetáraknál, hogy nemigen érte meg "csupaszon" előfizetni. Talán ennek tudható be, hogy bár sokan érdeklődnek a telefonmentes internet iránt, előfizetővé csak kevesen váltak közülük. Ez esetben ugyanis előállhat az a fura eset is, hogy egy fogyasztónál úgy épít ki vonalat az egykor monopolhelyzetben lévő telefonszolgáltató (amely ma már "csak" a hálózat tulajdonosa, s mint ilyen, a végpont bekötője), hogy az ügyfél semmilyen szerződéses viszonyban nem áll vele. Igaz, a telefontársaság ekkor is keres rajta, hiszen nagykereskedelmi árat számláz a vonalhasználatért annak az internetszolgáltatónak, akitől az ügyfél végül a szolgáltatást ténylegesen igénybe veszi. A verseny azonban pont ezen szolgáltatók közt zajlik, ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr13514523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása