Portálok a web 2.0 korában
2008. június 11. írta: vecseilaszlo

Portálok a web 2.0 korában

Portálok a web 2.0 korában



Forrás: it Business


Internetguruk szerint a web 2.0 működése és használata lényegesen különbözik a web 1.0-tól. A felhasználók viszont csak akkor veszik ezt észre, ha az általuk látogatott portálok alkalmasak az új funkciók kiszolgálására – ehhez viszont új típusú portálmotorok is kellenek.

A web 2.0 egyik legfontosabb jellemzője, hogy elmosódik a határ a tartalom előállítója és fogyasztója között: az internetező bejegyzéseket ír a blogokba, fórumokba, képeket, videókat tölt fel az oldalakra, nem csak egyszerűen olvassa azt, amit a szerkesztők elétettek. Ez pedig a weboldal mögött meghúzódó rendszerrel, az úgynevezett portálmotorral szemben is új követelményeket támaszt – mondja Almási János szoftverszakértő, aki 2006-ban kapott megbízást egy web 2.0-s portálmotor tervezésére.

Nem csak szerkesztőség
Almási János szerint egy jó portálmotor egyben jó tartalomkezelő rendszer (content management system, cms) is, amely képes befogadni, tárolni és rendszerezni különböző információkat, hogy aztán azokat egy internetböngésző segítségével meghatározott nézetben a felhasználó elé vetítse. A portálmotor legfontosabb feladata, hogy elkülönítse a megjelenítendő adatot, annak kezelését, valamint az adatmegjelenítés mikéntjét. Ahogy ugyanazt a gépkocsimotort több különféle márkájú és karosszériájú autóba be lehet építeni, ugyanúgy lehet ugyanarra a portálmotorra több, teljesen különböző webhelyet felhúzni.

Az Almási János által tervezett – egyelőre névtelen – motor is már két portált szolgál ki: ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr52514677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása