A könyv mint áru
2008. június 04. írta: vecseilaszlo

A könyv mint áru

A könyv mint áru



Forrás: Népszabadság
Szerző: Varsányi Gyula

Már csak egyet alszunk, és itt a könyvhét. De egyet sem kell aludnunk, hogy fölbukkanjanak könyvheti könyvek egyik-másik bolti polcon, kirakatban, ráadásul kedvezményes áron. Pedig a könyvhétre vonatkozó, az ünnepet rendező szakmai egyesülés által hozott szabályok szigorúan tiltják ezt. Mi történt?

Sajnos, olyan ország vagyunk, lettünk, ahol már szinte föl sem tűnik, ha valahol valakik nem tartják be a szabályokat. De a hazai könyvszakmáról joggal hihettük eddig, lényegében tisztességesen és jól működik, mióta a kilencvenes években újra talpra állt. Attól kezdve, hogy a szürke- vagy éppenséggel feketegazdaságát sikerült visszaszorítani. És az új kiadványok soha nem látott választékban kezdtek föltűnni az egyre igényesebb boltokban.

Az egyik legnagyobb hazai könyves cégcsoport vezetője tegnap a parlament kulturális bizottsága vitaülésén úgy vélekedett, félő, hogy ismét kezd megerősödni ez a szürke- vagy feketegazdaság. Vállalkozók gagyi könyveket nyomtatnak, olcsón eladják olyan kereskedőknek, akik színvonalas és kelendő könyvekkel fizetnek érte, és ezek a kötetek másnap már a vállalkozó "könyvdiszkontjának" kirakatában kínálják magukat - az eredeti ár feléért. A diszkontos így csalogatja a vevőket. És megindít egy árspirált lefelé, semmilyen törvényt nem sértve ezzel.

Mint ahogy azok a hipermarketek sem sértenek törvényt, amelyek nagy tételben fölvásárolják a kiadóktól a legkelendőbb slágerkönyveket, és akár az előállítási költségnél jóval alacsonyabb áron kínálják őket, hogy a vevők aztán vegyenek mást is náluk. Persze, hogy mindenki oda tódul, nem a kisebb szakboltokba, ahol csak az eredeti, magasabb áron lehet az újdonságot megvásárolni. A százötven céget tömörítő könyvszakmai egyesülésnél azt mondják, ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr71506528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása