Könyv mindenkinek
2008. június 03. írta: vecseilaszlo

Könyv mindenkinek

Könyv mindenkinek - EUAIN és utódprojektjei



Forrás: Agent Portál


Egyre több változatban – nyomtatásban, Braille írásban, audió és széles formátumban – egyre több könyv jelenik meg, viszont még mindig sokan nem élvezhetik a bennük rejlő bölcsességet. A jobb hozzáférhetőség új technológiák alkalmazásával valósítható meg.

A látáskárosodásban szenvedők, valamint az olvasási zavarokkal küszködők – vakok, gyengén látók, diszlexiások – az Európai Unió összlakosságának hat-nyolc százalékát teszik ki.

Úttörő kezdeményezés
A 2004-ben indult, elvileg tavaly év végén lezárult, (szabványosításra, stb. összpontosító) utódprojektjeiben azonban továbbélő EUAIN (European Accessible Information Network) a kontinens kiadóipara és a mindenki számára történő hozzáférésen dolgozó szervezetek között próbált kapcsolatot teremteni. Sikerrel jártak, ami azért volt borítékolható, mert a magas számot (hat-nyolc százalék) figyelembe véve, a kezdeményezésben komoly üzleti potenciál rejlik.

Abból indultak ki, hogy a világhálón is számos olyan projekt található, amely a látáskárosultak dokumentumokhoz, stb. történő jobb hozzáférését tűzte ki célként. Ugyanakkor, egy-két szórványos kísérlettől eltekintve, színrelépésükig a projektek és a kiadók között gyakorlatilag semmiféle kapcsolat nem alakult ki. Az EUAIN egyrészt ezért, másrészt egy-egy speciális digitális formátum helyett az összes figyelembevétele miatt számít úttörő törekvésnek ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr63501345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása