Életteli korosztály - kihasználatlanul
2008. május 20. írta: vecseilaszlo

Életteli korosztály - kihasználatlanul

Életteli korosztály - kihasználatlanul

Déja vu érzésem támadt a Digitális Magyarország Tavasza című rendezvénysorozat első epizódján, az 50 éven felüliek első „házibuliján”. A házigazda, a korábban is hangját hallató, de az e-befogadás éve kapcsán megtáltosodott civil szervezet, az Inforum elnöke, Dombi Gábor, a sorozat nyitányának tekinthető buli konferanszaként, alulról induló civil kezdeményezésre buzdított.

Jó két éve annak, hogy az Információgazdaság című monográfia társszerzőjével, a Corvinus Egyetem professzor asszonyával, Szabó Katalinnal interjút készítve szóba került, milyen komoly, az interneten keresztül kiaknázható, tudományos, gazdasági potenciál rejlik a nyugdíjasokban, amelyet az USA és kontinensünknek az értékeket nálunk jobban becsülni és tőkévé, de egészségesebb életté konvertálni is képes fele már hasznosít. Dombit hallva és a megjelenteket látva, halvány remény ébredt bennem, hogy talán nálunk is elkezdődhet valami hasonló. No, nem nagy ugrásra számítok, és félek is, hogy megfelelő közeg híján fejlődhet-e az „embrió”, nem válik-e például, mint ma oly sok minden, a politika martalékává? Vagy hogy lesz-e elég szuflája az Inforumnak és társszervezeteinek a kipattant szikra életben tartására, a mozgósításra és az eredményesség érdekében a kormánnyal (vagy önkormányzatokkal), a tudományos, kulturális szervezetekkel, intézményekkel, vállalatokkal való kapcsolat kiépítésére, illetve fenntartására. Legalább addig, amíg meg nem erősödnek a valójában még ki sem alakult, nyugdíjas mentorokból és felkaroltjaikból álló kicsiny, esetleg hálózattá fejlődő, egymást támogató közösségek. Amelyek aztán át tudják venni az újabb célok teljesülését zászlajára tűző Infórum szerepét. A megerősödésüket, ha kikacsintok a külföldi példákra, az jelezné, hogy a tudásukat, képességeiket az interneten keresztül felkínáló, a közös gondolkodásra, „ötletelésre” kész nyugdíjas közösségek – fizetős vagy ingyenes, esetleg nem anyagiakkal díjazott – segítsége, tapasztalata hasznosuljon a fentebb felsorolt helyeken, környezetben ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr94478371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása