A világ összes könyvének digitalizálása
2008. május 16. írta: vecseilaszlo

A világ összes könyvének digitalizálása

A világ összes könyvének digitalizálása

A Google könyvkereső projektje azt a célt tűzte maga elé, hogy digitalizálja a világ 50-100 millióra becsült könyvállományát, köztük a legrégebbi és legtörékenyebb könyveket is, majd ingyenesen hozzáférhetővé tegye őket mindenki számára. A projektben több száz könyvtár dolgozik Minnesotától Angliáig.

A könyvtárosok - köztük a 24 éves Courtney Mitchel - munkája néha meglehetősen egyhangú. A napi 600 oldal kézi szekkenelése sokkal lassabb, mint a Google szokásos munkafolyamata. "Monoton munka, de sokat lehet tanulni belőle, például, hogyan bánjunk a valóban nagyon régi anyagokkal, és hogyan dolgozzunk a digitális képanyaggal, ami a művészettörténethez is segítséget nyújt" - mondta Mitchel az Associated Press tudósítójának. Az ő feladata egy 16. századi többnyelvű Biblia beszkennelése, amelyet a könyvtárosok a legrégibb arab nyelvű Bibliának tartanak.

A Google által használt szkennelési technika saját fejlesztésű és szabadalmaztatott módszer, amely gyorsabb, mint a kézi szkennelés, és egyáltalán nem árt a könyveknek. "Sokáig tartott a kifejlesztése, és továbbra is titokban tartjuk" - mondta Ben Bunnell, a könyvkereső (Book Search) könyvtármenedzsere, aki a szkennelés helyét sem volt hajlandó elárulni ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr90473002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása