Antitröszt: A Bizottság közzétette az e-kereskedelmi ágazati vizsgálat zárójelentését
2017. május 19. írta: vecseilaszlo

Antitröszt: A Bizottság közzétette az e-kereskedelmi ágazati vizsgálat zárójelentését

 Az Európai Bizottság e-kereskedelmi ágazati vizsgálatról szóló zárójelentése azonosítja azokat az üzleti gyakorlatokat, amelyek korlátozhatják a versenyt. A zárójelentés lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy célzottan érvényesítse az uniós antitrösztszabályokat az e-kereskedelmi piacokon, és máris gyakorlataik felülvizsgálatára késztette a vállalkozásokat.

Forrás: Európai Unió

"Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős biztos a következőképpen nyilatkozott: „Az e-kereskedelmi piacokon működő vállalkozások egyes gyakorlatai szűkítik a versenyt azáltal, hogy Unió-szerte indokolatlanul korlátozzák a termékek forgalmazásának módját. Jelentésünk megerősíti ezt. A szóban forgó korlátozások csökkenthetik a fogyasztók választási lehetőségeit és megakadályozhatják az online árak mérséklődését. Ugyanakkor megállapítottuk, hogy egyensúlyt kell teremteni az online és a hagyományos kiskereskedők érdekei között. Mindez a fogyasztók érdekét szolgálja. Megállapításaink elősegítik, hogy célzottan érvényesítsük az uniós versenyszabályokat az e-kereskedelmi piacokon”.

A Bizottság digitális egységes piaci stratégiájának egyik fő célja a fogyasztók és vállalkozások árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása. Az e-kereskedelmi ágazati vizsgálat e tekintetben kiegészíti a Bizottság jogalkotási javaslatait. Az ágazati vizsgálat célja azt volt, hogy a Bizottság azonosíthassa az európai e-kereskedelmi piacokon tapasztalható esetleges versenyjogi aggályokat.

A mai napon közzétett jelentés a 2016. szeptemberi előzetes jelentésre érkezettészrevételeket figyelembe véve mutatja be a Bizottság végleges megállapításait, és nagyrészt megerősíti az előzetes jelentés következtetéseit.
Az ágazati vizsgálat eredményeinek ismeretében a Bizottságnak lehetősége nyílik arra, hogy célzottan érvényesítse az uniós antitrösztszabályokat az e-kereskedelmi piacokon. Ez további antitrösztvizsgálatok megindítását is magába foglalja. 2017 februárjában a Bizottság már megindított három különálló vizsgálatot az üdülési célú szálláshelyek, a számítógépes videojátékok forgalmazása és azon fogyasztói elektronikai árazási gyakorlatok ügyében, amelyek korlátozhatják a kereskedelmet.

Az ágazati vizsgálat emellett arra késztette a vállalkozásokat, hogy saját kezdeményezésükre felülvizsgálják kereskedelmi gyakorlataikat. Ez elősegítheti, hogy a fogyasztók könnyebben vásárolhassanak termékeket a határokon túlról, és hozzájuthassanak az alacsonyabb árak és a szélesebb kiskereskedelmi választék előnyeihez. A Bizottság" ... >>

eu-agazati-e-kereskedelem-jelentes.jpg

A teljes jelentés elérhető az alábbi linken: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK - Végső jelentés az e-kereskedelmi ágazati vizsgálatról

 

INGYENES TUDÁSTÁR: Az e-Kereskedelem és az e-Business Magyarországon
| szakmai anyagok | Hasznos webes eszközök | Szakirodalom | Állás |
Javasolj - Használd - Oszd meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr6612510103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása