A cloud és a backup
2012. május 30. írta: vecseilaszlo

A cloud és a backup

Jobb vagy rosszabb a helyi adattárolás helyett felhőbe menteni? Cikkünkben szót ejtünk a cloud backup előnyeiről és hátrányairól, illetve a régi és az új módszert ötvöző hibrid megoldásokról.


Forrás:
Computerworld
Szerző: Szilágyi Szabolcs

"A 90-es évek rendszergazdái szalagos kazettákra készítettek biztonsági másolatot. A cikk írója maga is dolgozott ilyen munkakörben az egykor szebb napokat is megélt Domus-nál, ahol a mindennapos, hosszadalmas procedúra után tűzálló széfbe kellett helyezni az adattároló egységet. A második évezred első évtizedében elterjedt az optikai alapú adatrögzítés, ami magát az eljárást ugyan nem változtatta meg, csupán a hordozó közeg cserélődött le. Végül, az elmúlt egy-két évben megjelent az online backup lehetősége, vagy, ahogy manapság divatos kifejezéssel említik: backup a cloudba. Természetesen a folyamat kétirányú, azaz a felhőbe mentett adatok visszaállítását is magában foglalja a kifejezés.

Paradigmaváltás
De miért is jobb ez, mint az évtizedek óta bevett gyakorlat? Nos, számos előnnyel rendelkezik a felhőbe való adatmentés. Tekintve, hogy a cloudnak - legalábbis az ügyfél szempontjából - nincsen meghatározott mérete (a szolgáltató dinamikusan növelheti a rendelkezésre bocsátott összkapacitást, az igényeknek megfelelően), így nem jelent elsődleges prioritást, hogy vajon mekkora helyre fér el a menteni kívánt adattömeg, nem kell olyan határok közé szorítani azt, mint például egy CD/DVD stb. tárterülete.

Nem jelent elsődleges prioritást, de azért számít, hiszen az ilyen szolgáltatások havidíja nagymértékben függ attól, hogy mekkora mennyiséget kíván az ügyfél a felhőben tárolni. Ennek megfelelően," ... >> 

 
INGYENES TUDÁSTÁR: Az e-Kereskedelem és az e-Business Magyarországon
|  szakmai anyagok 
 |  Hasznos webes eszközök  |   Szakirodalom  |   Állás  |
Javasolj - Használd - Oszd meg!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr424547393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása