Lecsap-e az Interneten a NAV?
2011. október 22. írta: vecseilaszlo

Lecsap-e az Interneten a NAV?

A magyar kis- és középvállalkzások közel fele már rendelkezik honlappal. Egyre többen ismerik fel, hogy milyen üzleti lehetőségeket rejt az internet. Ezzel persze az adóhatóság revizorait is tisztában vannak. Mire vigyázzunk céges honlapunkon és a Facebookon?

Forrás: MAXSERV Gazdasági, Pénzügyi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

"Lépést kell tartania az adóhivatalnak a gazdasági életben bekövetkezett változásokkal. Így az internetes gazdaság előretörésével együtt az ellenőrzés irányait, sok esetben módszereit is változtatniuk kell. Az elektronikus kereskedelem már negyedik éve szerepel az APEH, valamint utódja, aNemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési irányelvében. 2009 óta fokozottabban vizsgálják a webáruházakat, árverési oldalakat, valamint az internetes apróhírdetésket.

Korábbi nyilatkozatok szerint az intenzív fellépésnek nem a hazai internetes gazdaság ellehetetlenítése a célja, hanem az adózási fegyelem erősítése. Azoknak a kiszűrésére törekednek, akik nagy tételben, számla és garancia nélkül, feketén kereskednek, ami a jogszabálykövető piaci szereplők és a fogyasztók érdekeit is szolgálja.

A NAV-on belül elsősorban a „kiemelt adóalanyok és speciális ellenőrzések főosztálya” foglalkozik az internet kérdésével. Az elektronikus kereskedelem vizsgálatára külön osztályt hoztak létre.

Szabályok a netre is vonatkoznak.
Adózási szempontból számít, hogy ki, mit és milyen gyarkorisággal értékesít az interneten. Eltérő szabályok vonatkoznak ugyanis az alkalmi eladokra (például a Vater vagy az eBay aukciós portálokon, ld. keretes írásunkat) és az üzletszerű tevékenységet folytatókra. Ha valakinek rendszeres jövedeleme származik az e-kereskedelemből – vagyis üzletszerű tevékenységet végez -, be kell jelentkeznie az adóhatósághoz: adószámot kell igényelnie, ha azzal még nem rendelkezik. A bejelentésnél értékesítési helyként a kereskedésre használt weboldal címét kell megadni.

Az üzletszerű e-kereskedelem gazdasági tevékenységnek minősül, vonatkoznak rá a számla adási, bevallási és egyéb adózási szabályok. Ezek betartásához" ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen. 

A teljesség igénye nélkül minden egy helyen: szakdolgozatok, értekezések, elemzések e-kereskedelem és online marketing témákban - évenkénti bontásban.
Hasznos webes eszközök: 
online marketing, e-kereskedelem, eBusiness, website tervezés, web-design, ergnomónia, website tipográfia, SEO, SEM, SMO, site optimalizálás és társaik.
Szakirodalom: könyvek, kiadványok online marketing, webáruház, e-Kereskedelem témakörökben.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr853320966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása