"Nem voltam megelégedve a webkeresőkkel"
2010. január 26. írta: vecseilaszlo

"Nem voltam megelégedve a webkeresőkkel"

Tavaly hallottunk róla először, hogy egy 19 éves webfejlesztő, a Zerking "művésznéven" bloggerként is ismert Sajtos István saját webkereső fejlesztésébe fogott. A próbálkozás már csak azért is merész ötletnek hangzott, mert a Google az elmúlt években teljesen letartolta a hazai piacot. A projekt azonban nem halt el, mint számos hazai webes próbálkozás, sőt a napokban elérhető vált a netezők számára is. Interjúnkban a vállalkozás vezetőit kérdeztük.

Forrás: [
origo] techbázis > internet
Szerző: Vámosi Gergő


"A Szörcs.hu-t 2009 tavaszán meghívott tesztelők próbálhatták ki, nyáron már bárki regisztrálhatott az oldalon, aki meg szerette volna nézni, szerda óta pedig már nyilvánosan is elérhető. A fejlesztésbe idő közben beszállt Tóth Benedek is, akinek legismertebb munkája a Turulcsirip nevű twitteroldal. Őket kérdeztük a Szörcs.hu-ról - elsősorban arra voltunk kíváncsiak, biztos nem őrültség-e webkeresőt fejleszteni a Google árnyékában.

Miben más a Szörcs, mint a többi webkereső?
Sajtos István: A Szörcsöt kifejezetten a magyar felhasználók igényeire szabtuk. Egy általános kereső létrehozása a célunk, ahol az egyetlen megkötő tényező a magyar nyelv, vagyis ha magyar tartalmat keres valaki, akkor neki készül. Nem célunk szakosodott keresőt csinálni. Úgy véljük, hogy onnan, hogy valaki beírta a kulcsszavakat, a szoftvernek ki kell találnia, hogy mire kíváncsi: cikkre, friss hírekre vagy gombaleves receptjére.

A magyar piacon már most is több webkereső van, miben jobb szerintetek a Szörcs?

Sajtos: A Szörcs jobban ismeri a magyar piacot, egyrészt, mi tudjuk, honnan szeretnek a hazai internetezők tájékozódni, milyen weboldalakat, fórumokat, blogokat, helyi híroldalakat néznek, és így tovább. A Szörcs emellett a magyar nyelvet is jobban ismeri, például a szótöredékeket, vagy több jelentésű szavakat. Így tudja azt, hogy a krumplit burgonyának is nevezzük, vagy ha valaki azt írja be a keresőbe, hogy zöld, akkor lehet, hogy nem a zöld színt, hanem a zöld mozgalmakat keresi. Van tehát a keresőnek egy nyelvi asszociációs képessége. A programba" ... >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr491703236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása