Készülj fel az irányított keresésre (faceted search)!
2009. december 28. írta: vecseilaszlo

Készülj fel az irányított keresésre (faceted search)!

A legkönnyebb és legbiztonságosabb módja annak, hogy hatékony keresést építsünk a korábbi bejegyzésben is bemutatott irányított keresés (faceted search) "üzembe helyezése", amivel szűrőket felhasználva szűkíthetjük az egyszerű keresésben megadott kulcsszavainkra kapott találatokat. Hogyan kezdjünk hozzá ennek a megvalósításához?

Forrás: Ergománia - Használható honlapot mindenkinek!
Szerző: Rung András


"Mielőtt bármilyen bonyolultabb keresés megvalósításába kezdenénk, érdemes ellenőrizni, hogy oldalunk megfelel-e az alapvető keresés használhatósági alapelveknek. Jó helyen van-e a keresési doboz? Úgy működik, ahogy a látogatók elvárják? A találati oldalnak is egyszerűnek és logikusnak kell lennie. A találatokat átláthatóan kell rendeznünk (nem az oldalgazda, hanem a látogatók számára) fontosságuk szerint, hogy a felhasználók gyorsan át tudják futni és megértsék annak tartalmát. A keresésnek könnyedén újraszerkeszthetőnek, újra elküldhetőnek kell lennie, és meg kell jelenítenünk a találati oldalon, hogy pontosan mire is keresett a felhasználó.

Nagyon fontos, hogy alkalmazzunk helyesírás ellenőrzést. Van ingyenes és jó minőségű hunspell, használjuk azt. A termékek nevei gyakran nehezen felidézhetők, vagy könnyű őket elgépelni. Egy oldal felhasználói, ha elírnak valamit, akkor lehet, hogy erre a találati oldalon rájönnek, és így csak bosszúságot okoztunk potenciális vásárlóinknak, de ha figyelmetlenebbek, akkor egyszerűen azt gondolják, hogy rossz az oldalunkon a keresés vagy az adott terméket nem áruljuk.
 
Vegyük figyelembe az emberi természetet és gondolkozást, amikor speciális keresést dolgozunk ki oldalunkra. A lépcsőzetes struktúraépítés (incremental construction) mentális folyamata alapvetően meghatározza, hogy miképp lehet részletes keresést létrehozni. Hagyjuk, hogy felhasználóink lépésenként hozzák létre saját keresésük. Lehet, hogy az emberek elsőre" ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr411626177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása