Demokratizálnak az online könyvek
2009. szeptember 21. írta: vecseilaszlo

Demokratizálnak az online könyvek

A Google hétfőn megvédte tervét, miszerint beszkennelné és online elérhetővé tenné könyvek millióit. Az amerikai cég az Európai Bizottság előtt a webes publikálás demokratizáló hatásával érvelt sikeresen.

Forrás: Hírszerző - sokat jelent

"Dan Clancy, a Google Books tervezője hétfőn védte meg a projektet az európai bizottsági meghallgatáson. A tervező azzal győzte meg a bizottsági tagokat, hogy a netezők online hozzáférnek a nehezen beszerezhető könyvekhez és információkhoz, ez pedig a demokratizálódási folyamat része.

7 millió
A Google idáig több mint hétmillió, a szerzői jog által nem védett könyvet digitalizált, tavaly ősszel pedig két évig tartó tárgyalásokat követően megállapodott az amerikai írókat képviselő csoportokkal a műveik internetes forgalmazásáról 125 millió dollárért, és az eladott könyvekből befolyó bevételek egy részéért cserébe. Az egyezséget sok bírálat érte, mivel kizárólagos jogot biztosított az amerikai cégnek olyan művek internetes megjelentetésére is, melyek jogainak a tulajdonosai nem egyértelműen megállapíthatóak. Az ügyben az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes részlege vizsgálatot indított és több kiadónál is nyomozni kezdtek.

A Google és az amerikai írók megállapodását az Európai Bizottság május végén, német szerzők kérésére kezdte el vizsgálni. Az egyezség európai szerzők által írt," ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr451396114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása