Website ergonómia – A felhasználóbarát weboldalak jótékony hatásai
2009. szeptember 10. írta: vecseilaszlo

Website ergonómia – A felhasználóbarát weboldalak jótékony hatásai

Miért fontos az ergonómia a vállalti website-ok esetében?


Forrás: Webcomm - Internethatékonyság - online marketing
Szerző: Bogschütz Dániel


"Egy vállalati website-nak sok célja lehet. Van olyan, amelyiknek célja az információközlés, van amelyiknek az értékesítés és a vevőszerzés. Ezek a célok keveredhetnek, de hatékonynak egy website csak akkor nevezhető, ha ezek a célok teljesülnek. Sajnos a mai magyar vállalati weboldalak nagy része olyan hibákat tartalmaz, amelyek nagyban befolyásolják a hatékonyságukat. Lehet, hogy ezek között van az Öné is? Nézzük!

A hazai cégeknél gyakran előforduló probléma, hogy a vállalati weboldal hatékonyságát azzal döntik el, hogy mi a véleménye róla a munkatársaknak, vezetőknek, ismerősöknek. Ez azonban súlyos tévhit! Végig kell gondolni, hogy kiknek készült a weboldala? A cégvezetésnek? Az ismerősöknek? Vagy inkább az érdeklődőknek?

A website ergonómia (usability) pont a felhasználói igényeket veszi figyelembe. De mitől felhasználóbarát egy honlap? Ha egy mondatba szeretném sűríteni a választ, azt mondhatnánk, hogy akkor, ha azon egy átlagos felhasználó könnyedén végre tudja hajtani az általa kívánt műveletet, vagy könnyen segítséget kap azok megoldására. Az Öné ilyen?

Az ember azt hinné, hogy ezek evidens kritériumok, de sajnos az a tapasztalat, hogy a gyakorlatban, a website-ok nagy része nem ilyen. Egyes kutatások rávilágítanak, hogy csupán a felhasználók 42%-a találja meg az Interneten amit keres, és az ott vásárlók több, mint 62%-a feladja a keresést a konkrét vásárlás előtt. Ezek a számok nagyban mások lennének, ha pár tényezőt figyelembe vennének a fejlesztésnél. Ezeket persze utólag is lehet módosítani, sőt, ha ilyen hibák vannak, akkor szükséges is, de ha az alapoknál odafigyel, akkor a célok jóval olcsóbban is elérhetőek.

Ahhoz, hogy vállalati weboldala hatékony legyen, persze nem csak a felhasználóbarát jellegekre kell figyelni, de az ergonómia az egyik komoly lépcsőfok a hatékonyság eléréséhez. Sok olyan apró dolog van, amikre figyelnie kell, bár önmagukban apróságnak tűnhetnek, de érdemes komolyan vennie ezeket, hiszen ezek azok a tényezők, amelyeket a felhasználói kutatások már hosszú évek óta figyelnek, a trükköket csak alkalmazni kell, az eredmények pedig jönni fognak.

Mire figyeljen? – Ergonómia a gyakorlatban" ... >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr381361212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása