Internetes vásárlásnál is élnünk kell fogyasztói jogainkkal
2009. szeptember 10. írta: vecseilaszlo

Internetes vásárlásnál is élnünk kell fogyasztói jogainkkal

Az online vásárlás nem új keletű dolog, ennek ellenére rengeteg olyan történetet hallunk, amelyből az derül ki, hogy még mindig nem vagyunk kellően tudatos vásárlók, ha az interneten rendelünk magunknak. Arc nélküli vevőként ugyanúgy vannak fogyasztói jogaink, mint klasszikus vásárlás esetén.

Forrás: Női Lapozó
Szerző: dr. Farkas Katalin


"Senkinek sem kell hosszasan magyarázni, hogy sokkal kényelmesebb és gyorsabb a világháló segítségével otthonról vásárolni, mint boltról boltra járni. Rengeteg időt és sokszor pénzt is spórolhatunk, ha az internetes áruházakat választjuk, bármikor shoppingolhatunk, ha éppen ehhez szottyan kedvünk. Bár az online vásárlás nem számít már újdonságnak, sokan a figyelmetlenségükből, rutintalanságukból adódóan rossz tapasztalatokat szereznek az internetes vásárlás terén, tehát a buktatókról és a veszélyekről nem szerencsés elfelejtkezni. Nem állítjuk, hogy mindig bennünk, vásárlókban van a hiba, de nem árt tudni, hogyan lehetünk arc nélküli vásárlóként is tudatos fogyasztók, akiknek online rendeléskor is vannak fogyasztói jogai.

Valódi a biznisz?
Az internetes áruházak valódiságát és biztonságosságát elsősorban a honlap címe és az üzemeltető adatai, elérhetősége alapján ellenőrizhetjük. Szakértői tanácsok szerint azt kell első lépésként megnéznünk, hogy az internetcím a https:// betűkkel kezdődik-e vagy sem. A "http" mögé biggyesztett "s" betű ugyanis azt jelenti, hogy a virtuális üzlet biztonságos. Persze az sem ritka, hogy az "s" csak akkor tűnik fel, ha a megrendelésre, vagy az elektronikus fizetésre szolgáló oldalakra tévedünk, de viszonylag könnyedén ezt is kideríthetjük. (Magyarországon az online áruházak szinte kivétel nélkül http-vel működnek - a https-t csak online fizetéskor használják. - a szerk.)

A másik, legalább ennyire fontos dolog, mielőtt még elkezdenénk a kosárba pakolgatni, hogy kiderítsük, kivel is állunk valójában szemben. Ne csak akkor keresgéljük az üzemeltetők nevét, elérhetőségét, ha" ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr231366388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása