Mindenáron könyv
2009. augusztus 11. írta: vecseilaszlo

Mindenáron könyv

Az első nyomtatásban megjelenő műhöz hatalmas szerencsén vagy kemény anyagi áldozatvállaláson át vezet az út. Azon állítás mély igazságát, hogy a boltok polcaira kikerülő könyv áruként semmiben nem különbözik egy eladni való zsák krumplitól, sok első könyves író megtapasztalhatta a saját bőrén.

Forrás: NOL - Népszabadság Online
Szerző: Matkovich Ilona


"- Amikor felkértek, hogy lektoráljak egy fotós könyvet, még fogalmam sem volt, hogy én leszek egyben a könyv társszerzője, szerkesztője, korrektora, majd terjesztője is - mesél a könyvpiacon szerzett első tapasztalatairól Becsey Zsuzsa képzőművész, animációs rendező. - Egy közalapítvány kétszázezer forintos támogatásával plusz némi önerővel 164 példányt sikerült kinyomtatni. Gyakorlatilag az egész könyvet magam kiviteleztem, és amikor elkészült, egyenként vittem művészeti, kulturális helyszínekre és boltokba. Ahhoz, hogy működőképes legyen a könyvkiadás, szükség lenne egy olyan komoly kiadói-nyomdai-terjesztői háttérre, amely kezébe veszi a reklámokkal, recenziókkal való terjesztést, hogy ne az alkotóknak kelljen kuncsorogni azért, hogy egyáltalán szóba álljanak velünk.

Szikói Gábor, a Göncöl Kiadó tulajdonosa némi malíciával mondja: az alultőkésített könyvszakmát sújtó körbetartozás, a magas kamatok és a hitelszűke nem ront az első könyvesek helyzetén, mert az eddig is válságos volt. Nagyon sokan írnak, akik közül csak kevesen hivatottak arra, hogy megjelenjenek. Aki méltó rá, az szívós munkával - lapokban, folyóiratokban közölt kisebb írásokkal - nevet szerezhet, és általában kiverekszi magának az elsőkönyvességet.

A tehetséget és a kitartó munkát néhol pótolhatja, ha a kezdő író rendelkezik félmillió forinttal: nagyjából ennyi szükséges ugyanis egy átlagos kivitelű könyv 500-1000 példány közötti megjelentetéséhez. A kiadó jó esetben csak a nyomdai előállításért kér pénzt a szerzőtől, de gyakran felszámolja a saját munkájából adódó költségeket is. Ha valamiért szívügyének tekint egy kéziratot, és támogatás (szerzői hozzájárulás) nélkül is megjelenteti, akkor eleve számol a könyv raktáron maradása esetén keletkező veszteséggel, amit egyéb kiadványaiból kénytelen kigazdálkodni." ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr271296727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása