Nyit a könyvhét - kipukkad a könyvlufi
2009. június 07. írta: vecseilaszlo

Nyit a könyvhét - kipukkad a könyvlufi

Kevesebb könyv fogy, viszont egyre több könyv jelenik meg, így ez a szakma is a válság küszöbén áll. Igaz, nem a gazdasági visszaesés miatt, az elmúlt években ugyanis annyira megnőtt a forgalom, hogy előbb-utóbb vissza kellett esnie. Ráadásul a kiadók és a terjesztők vérre menő vitákat folytatnak. Ma nyílt a 80. könyvhét.

Forrás: hírszerző - sokat jelent
Szerző:
Neizer Anita

"A hét, amelyre a szakma mindent feltesz - így jellemzik a könyvkiadók az ünnepi könyvhetet. Hogy pontosan mennyi bevételt hoz ez a könyves piac szereplőinek, azt nehéz megmondani, de a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke szerint jelentőset, a karácsony után a második legnagyobb forgalmat ekkor bonyolítják le. A könyvfesztiválon és a könyvhétkor jelenik meg ugyanis a legtöbb kiadvány, a következő egy hétben mintegy 356 könyvújdonságot mutatnak be, amely nagyjából le is fedi az idei év könyvterméseit.

"Sokan gondolták úgy tavaly, hogy idén drágulni fognak a könyvek, de úgy tűnik, a kiadók kivárnak, sőt a könyvhétre pár száz forinttal csökkentették az árakat" - mondta Barna Imre. Ez szerinte annak is köszönhető, hogy egyre több a kiadó, egyre nagyobb a verseny. Igaz, a gazdasági válság még közbe szólhat, és nem azért, mert ettől kevesebb könyvet vásárolnának. A legjobban érintett rétegek ugyanis eddig sem számítottak törzsvásárlóknak, ráadásul a Bokros-csomag bevezetése idejében sem csökkent a forgalom. A válság legfeljebb a forint árfolyamváltozása miatt okozhat gondot a kiadóknak és a kereskedőknek.

Válságban, de nem a válság miatt
"Nehéz megmondani, hogy a válság milyen hatással lesz, de nem is ez a kérdés. Az elmúlt években hihetetlen mértékben növekedett a könyvpiac, hatalmas volt az expanzió, ennek a lufinak pedig előbb-utóbb ki kell pukkadnia" - mondta Barna. A pukkadás mértékét egyes elemzők 1-30 százalékra teszik, az idei év első negyedévében már amúgy is 5 százalékkal visszaesett a forgalom tavalyhoz képest." ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr941168879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása