67 milliárdos könyvforgalom tavaly
2009. május 08. írta: vecseilaszlo

67 milliárdos könyvforgalom tavaly

A tavalyi magyarországi könyvforgalom több mint 67,6 milliárd forintot tett ki; bár ez 1 százalékkal magasabb volt az előző évinél, az infláció miatt valójában stagnált 2008-ban a magyar könyvpiac - közölte a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerdán. A könyves szakma abban bízik, hogy a gazdasági válság ellenére nem romlik jelentősen a helyzete.

Forrás: hvg.hu

"Az MKKE összegzése szerint a 67 milliárd 611 millió forintos könyvforgalmon belül a legnagyobb tételt a közoktatási tankönyvek és a nyelvkönyvek jelentették. Harmadával bővült 2008-ban a gyermekkönyvek piaca, miközben tovább csökkent a szakkönyvek forgalma. A közoktatási tankönyvek és nyelvkönyvek piaca az elmúlt évben mintegy 4 százalékkal bővült: összesen 17,2 milliárd forintos forgalmával a könyvkiadás legnagyobb tematikai ágazatává vált.

Az ismeretterjesztő könyveknek a könyvkiadáson belüli pozíciója az elmúlt évben romlott, több mint 1 milliárdos forgalom-visszaesést regisztrált az MKKE. Mindez 16,3 milliárdos forgalmat és 6 százalékos csökkenést jelent a 2007-es év adataihoz képest. A tavalyelőtt egészen kiemelkedő évet produkáló szépirodalmi, illetve fikciós művek piaca némi csökkenéssel ugyan, de megőrizte nemzetközileg is elismerésre méltó pozícióját. Az elmúlt évben az e kategóriába sorolható művek 12 milliárdos forgalmat értek el.

A szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak, valamint az egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványok ágazatában" ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr341100444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joni1 2009.05.09. 10:48:34

úgy tűnik már a könyv marketing is a neten megy.. a reklámozáson kívül nem lehetne az egészet feldobni a hálóra, aztán letöltéssel árulni?

www.youtube.com/watch?v=idRWSV0r-tA

Teslár Ákos - Nagykutya

egyébként jó a könyv és a kisfilm is, tudom ajánlani..

kacsesz · http://www.chekweb.hu 2009.05.16. 23:24:14

Szted ha az Alexandra bedől, mi lesz? Milyen hatása lesz a piacra? Bookline is nagy mínusszal zárt ahogy hallom. Lehet fogy könyv, de nem mindenki kapja meg az árát.

vecseilaszlo · http://vecseilaszlo.blog.hu/ 2009.05.18. 13:42:10

Én a Bookline-t nem félteném. Igaz ugyan, hogy az elmúlt néhány éve nem jól jött ki, vagyis folyamatosan mínuszokkal zárt (nem is kevéssel), de szerintem biztosan sikerül nekik az elindított racionalizálási folyamat. Már csak azért is mert Starcz Ákos fiatal és jól felkészült szakember. (nem véletlenül nevezték ki)
Az Alexandra esetén egy kicsit más a helyzet: az biztos, hogy a bedőlése senkinek sem tenne jót. A kiadóknak biztosan nem, hiszen ki tudja viszontlátnák-e a pénzüket. A vevőknek sem, mivel egy országos hálózat szűnne meg. Egyedül max. a konkurencia örülhetne, hiszen így a "majdnem nagy gazdasági válság" alatt bővíteni tudná a piacát, ami igen jól jönne a zsugorodó forgalom és az "ideges" forint árfolyam miatt.

Ekhnaton 2009.06.01. 13:54:50

És mi történik ha bedől a Libri?
Látom még mindig a szíveden viseled a könyveket. :-)

vecseilaszlo · http://vecseilaszlo.blog.hu/ 2009.06.01. 23:53:28

Azért közel 10 év könyvszakmai múlt nem múlik el nyomtalanul :-) Ráadásul van egy "rossz szokásom" is: szeretem a könyveket, és talán értek is hozzájuk. És ha ezt még a nettel is kombináljuk, akkor kezd izgalmassá válni a dolog! :-)))

Na de a kérdésről. Szerintem a könyves szakmában a Libri lesz az utolsó, amelyik bedől. Egyrészt még mindig sok jó szakember van annál a cégnél. Másrészt nagyon jó forgalmú helyeken találhatók a Libri üzletek. Harmadszor a Librinek elég nagy neve van (már) országos szinten is, hogy mindenképpen jelentős tényezője legyen ennek a piacnak. Negyedszer pedig a cég vezetése és tulajdonosa elkötelezett aziránt, amit csinál. És végezetül, de egyáltalán nem utolsó sorban (a 60%-os mizéria ellenére) a Librire nem jellemző a hazai gazdaságban erősen elterjedt rablógazdálkodás.
Már ezek a tényezők is (szerintem) stabillá teszik a Libri helyzetét. De ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy a válság miatt egyre inkább felértékelődik a könyv, mint ajándéktárgy szerepe, akkor biztos vagyok benne, hogy a magyar könyvpiac egyik stabil cége marad-lesz a Libri.
És talán a Líra lesz a másik cég, amelyre voksolnék.
Alexandra nagy kérdés: kívánom, hogy sikerüljön megoldani a problémáikat. Bookline-nál pedig sok múlik majd Starcz Ákoson.
süti beállítások módosítása