Az eladás hosszú folyamat volt, munkás és stresszes
2008. június 11. írta: vecseilaszlo

Az eladás hosszú folyamat volt, munkás és stresszes

Hobbiként indult, piacvezető portál lett



Forrás: Napi Online
Szerző: Girnt József


Hobbiként indult, s mire eladták, lapcsaláddá nőtte ki magát a portál. Ma még mindig sok olyan lehetőség van a weben, amit még nem csináltak meg - állítja Gál Tamás, aki a PDAMánia értékesítése után tanácsadóként tevékenykedik, ám az új internetes ötleteinek a megvalósítását sem adta fel.

 - Mikor és hogyan indította el a pdamania.hu-t?

- A PDAMánia 2001 júniusában alakult meg az epocportal.hu és a palmtop.info.hu weblapok egyesülésével. Még ez előtt indítottam a magyar EPOC-portált, mert akkor itthon csak Psion-gépek voltak kaphatók, annak volt az operációs rendszere az EPOC. Nagyon szerethetők voltak ezek a tenyérgépek, lejártam a Neumann-társaság Psion klubjába, amit anno még a Psion hazai képviselete szervezett. Ahogy elmélyültem a Psion Revóm használatában és programozásában, jött a gondolat, hogy készíteni kellene egy magyar személyi számítógépekkel foglalkozó weboldalt. Akkoriban nem volt magyar webszájt, csak külföldi hírportálokról, szájtokról lehetett információkat szerezni mobilinformatikával kapcsolatos dolgokról. Elkezdtem híreket fordítgatni, semmi másért, csak hogy magyarul is olvashatók legyenek. Talán fél év sem telt el, amikor megkeresett a palmtop.info.hu szerkesztője, aki windowsos mobilgépekről írt a saját oldalán, hogy egyesítsük tartalmainkat. Kitaláltuk a közös szájt nevét, ez lett a PDAMánia.

- Hogyan fejlődött az oldal?

- Folyamatosan fejlesztettük, magam programoztam az utolsó bájtjáig, mindezt a rendes állásom mellett, többnyire éjszaka. Eleinte egy nagyon egyszerű hírfelviteli felületet használtunk, szinte az adatbázis-kezelőben vittem be a híreket. Ahogy az időm engedte és amit a látogatóink igényeltek, aszerint fejlesztettem tovább az oldalt. Először hírfelviteli felületet, szavazógépet, majd fórumot és egyszer csak azt vettük észre, hogy egyre több a látogatónk. A szerkesztőséget is el kellett kezdeni bővíteni, amit úgy oldottunk meg, hogy a fórumot folyamatosan figyeltük, és onnan kértünk fel tagokat, hogy írjanak egy-egy cikket, hírt. Ezzel rögtön tudtuk tesztelni őket, és aki arra érdemes volt, azt megpróbáltuk átcsábítani. Ez a módszer jól működött, mert elég jó szerkesztői csapat jött létre. Amikor eladtam a szájtot, már több mint félmillió volt a bejegyzések száma és közel 35 ezer regisztrált tag volt, közülük nagyjából másfél ezren rendszeresen fórumoztak.

- Hogyan tudta fenntartani magát az oldal?

- Amikor 2001-ben elindultunk, elég gyorsan ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr90514667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása