Furcsaságok a Vörösmarty tér könyvheti vásárán
2008. június 09. írta: vecseilaszlo

Furcsaságok a Vörösmarty tér könyvheti vásárán

Furcsaságok a Vörösmarty tér könyvheti vásárán



Forrás: Népszabadság Online


- Ezt a könyvet föl kell vágni? - kérdi egy korosabb úr a Kortárs Kiadó pavilonjánál. Kezében L. Simon László Japán hajtás című verskötete, most jelent meg, friss, ropogós. Két-két laponként éllel kifelé össze van hajtogatva, az úr lehet, hogy fiatal korában látott hasonlót, akkor papírkéssel kellett olvashatóvá tenni.

Aztán rücskös, szakadozott lett a széle, morzsált kicsit, de legalább ezzel tanúsította, hogy olvasták.

- Nem kell szétvágni, alája kell nézni - hangzik a válasz.

No, az hogy van? Az ember szétnyitja az ív két lapszárát, hengerformára nyomja, és valóban alálát: képeket, fotókat talál, de hogy pontosan mit ábrázolnak, nem tudja kihámozni. Ezt nevezik rejtélynek, művészeti szlengben enigmának, L. Simonnál japán hajtásnak. Az utóbbi a pontos könyvészeti megfogalmazás. Amit aztán vagy követ, vagy nem a költemények stílusa.

A csütörtökön kezdődött könyvhét központi helyszínén, a Vörösmarty téren, nem ez az egyetlen érdekes tárgy. A Tinta Kiadó most megjelent Retro-szótárához az ötvenes-hatvanas évek csokicsomagolásait kínálják. Van köztük derűs jövőt ígérő Újító és Űrhajós, aztán Inotai erőművet, Úttörővasutat ábrázoló szelet, vagy telefonáló (?) csecsemőt mintázó Bandi és Marika csokiborító. Az biztos, hogy az évtizedekkel ezelőtt jellemző szóhasználatot föltérképező, magyarázó delikát-könyv mellé ötletes marketingajándék valamennyi. Még akkor is, ha ... >>

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr11511225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása