Olvasót az olvasónak - Áttörés előtt az e-könyvek?
2010. október 18. írta: vecseilaszlo

Olvasót az olvasónak - Áttörés előtt az e-könyvek?

Nagy vehemenciával vetik bele magukat a honi cégek az e-könyvek kiadásának előkészületeibe, ám elektronikusan hozzáférhető új publikációkkal még kevesen rukkoltak elő. Piacukat a multinacionális jogokat birtokló versenytársak is veszélyeztethetik.

Forrás: HVG.hu (A HVG.hu korábbi cikkeit csak regisztrált felhasználók olvashatják. A regisztráció ingyenes)
Szerző: Szegő Iván Miklós


"Ma még nehéz megjósolni, hogy az elektronikusan hozzáférhető, azaz e-könyvek megjelenése az író és az olvasó közé ékelődő szereplők közül melyiket teszi feleslegessé: a kiadókat, a terjesztőket, esetleg mindkettőt. Ugyanakkor új szereplők is feltűntek a piacon: az e-könyvek letöltéséhez, a letöltések nyilvántartásához és a szövegek másolásvédelméhez szükséges számítástechnikai hátteret szolgáltató aggregátorok. Ők könnyen átvehetik a kereskedők szerepét, ha olyan weboldalt készítenek, ahonnan az e-könyvek letölthetők. Sőt a kiadókat is gyengíthetik, például azzal, ha beszállnak a művek marketingjébe.

Az e-könyvek piaci áttörése az Egyesült Államokban már imponáló: az Amazon internetes áruház tavaly közvetlenül karácsony előtt több e-könyvet adott el, mint papíralapút, Kindle elnevezésű olvasókészüléke (e-book readere) pedig a téli vásárlási szezon legfőbb attrakciója volt. A gazdasági válságtól és a könyvszakma saját krízisétől megtépázott magyar piacon pusztító hatású lenne, ha az újítással robbantó, a nemzetközi digitális jogokat birtokló multinacionális kiadók az e-könyvek esetében a jövőben kikapcsolnák a magyar cégeket. Márpedig ezt könnyen megtehetik, például úgy, hogy a világhírű írók digitális jogait nem adják el, hanem a kötetek magyar fordítását saját weboldalukon árusítják. (A digitális könyvek kiadásához a nyomtatott könyvek ISBN-kódján kívül külön ISBN-kódot kell szerezni.) Így külföldi webáruházakon keresztül egy e-olvasó, iPhone vagy iPad, személyi számítógép vagy laptop segítségével bárki hozzáférhet majd szerzői jogokkal védett magyar szövegekhez is. Feltéve, hogy" ... >>

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr292366002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása