A kis- és középvállalkozások a Szervezeti életciklus modell tükrében I-II.
2010. július 31. írta: vecseilaszlo

A kis- és középvállalkozások a Szervezeti életciklus modell tükrében I-II.

A kis- és középvállalkozások a Szervezeti életciklus modell tükrében I. rész - II. rész

Ichak Adizes Szervezeti életciklus modelljének keretrendszerében a kis- és középvállalkozások fejlődési problematikája különösen jól megragadható. A cikk első részében áttekintem a modellt, majd az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat elemzem a hazai kis- és középvállalkozásokra vonatkozóan a második részben. A cikk egy nagyobb kutatás közbenső eredményeire tekint rá.

Forrás: Ügyvezető - Menedzsment és HR portál
Szerző: Rabi Sándor


"A gazdasági szervezetek kapcsán is - hasonlóan az élőlényekhez - gondolkodhatunk életciklusban. A szervezetek is megszületnek, felnövekednek, felnőtté válnak, majd megöregednek. Lényeges különbség, hogy míg az élőlényeknél egy genetikai program fut végig, és a fejlődési ív időben, kimenetben meghatározott, addig a szervezeteknél ez nincs így, például nem feltétlenül kell bekövetkeznie az öregedésnek.

Adizes a szervezetek fejlődésének menetét szakaszokra osztotta (Adizes 1992.). Minden szakasznak megvannak a csak rá jellemző viselkedés mintái. Egy-egy ilyen minta az adott szakaszban törvényszerű és szükséges is, de egy másik szakaszban ugyanennek a mintának a jelenléte már kóros, súlyos elakadást jelezhet.



A Megszületés előtti szakaszban az Alapítónak van egy "álma", egy elképzelése arról, hogy hogyan fog a vevők számára a vállalkozása valódi hozzáadott értéket nyújtani. Ha az Alapító" ... >>

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr982175991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása