„Az interneten a múltat nem lehet eltörölni”
2010. február 01. írta: vecseilaszlo

„Az interneten a múltat nem lehet eltörölni”

Manapság sokan nem érzik magukat biztonságban, ilyenkor különösen fontos a szabadság melletti érvek hangsúlyozása – véli Jóri András adatvédelmi biztos, aki olyan, pár éve még elképzelhetetlen veszélyektől is szeretné óvni az emberi méltóságot, mint például az online házkutatás vagy a visszaélés a netes közösségi portálokra feltett információkkal.

Forrás: HVG (A HVG korábbi cikkeit csak regisztrált felhasználók olvashatják. A regisztráció ingyenes)
Szerző: Fahidi Gergely


"[...]
 
HVG: Ma már szinte mindenki használja a számítástechnikát, mennyire vagyunk tisztában a digitális világ kockázataival?

J. A: Ezen a területen óriási az ismerethiány, főként a fiatalokat kell figyelmeztetni, akik életkorukból adódóan nyitottak, a közösségi oldalakon kitárulkoznak, és nem gondolnak a magánszférájuk védelmére. Márpedig az interneten a múltat nem lehet eltörölni. Ha valaki tizenévesként feltesz magáról egy képet a Facebookra vagy az iwiwre, beír valamit, az felnőttkorában felbukkanhat a munkáltatójánál vagy akár saját gyerekeinél. Persze kérheti a szolgáltatótól, hogy törölje, de ha bárki más letöltötte a képét vagy valamilyen, általa írt szöveget, annak a sorsát már nem befolyásolhatja.

HVG: Nemrég egy ajánlásában az online házkutatás szabályozatlanságára hívta fel a figyelmet. Ilyesmiről korábban nemigen hallottunk.

J. A.: Az online házkutatás lényege, hogy bűnüldöző vagy nemzetbiztonsági szervezetek távolról, technikai úton átvizsgálhatják magánszemélyek gépeinek is a teljes tartalmát. Erre a német alkotmánybíróság hívta fel a figyelmet. Nem arról van egyelőre szó, hogy Magyarországon elterjedt gyakorlat lenne, de a jogalkotásnak előre fel kell készülnie a megfelelő szabályozással. Márpedig ma a hatályos jogszabályok nem egyértelműek, nem mondják ki, hogy ehhez is kell-e külső, tehát bírói vagy igazságügy-miniszteri engedély. Az érintett miniszterektől azt a választ kaptam, hogy ők úgy értelmezik, kell a külső engedély. Igazán megnyugtató mégiscsak az lenne, ha ezt törvény írná elő.

[...]

(részlet a teljes cikkből)

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.  

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr711716850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása