Webergonómia
2008. július 28. írta: vecseilaszlo

Webergonómia

Webergonómia
(6/1. rész)

Forrás: Webergonómiai szempontok érvényesülése az internetes áruházak kialakításában - szakdolgozat (részlet)
Szerző: Hinkel József - Budapesti Műszaki Főiskola Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet Műszaki Menedzser Szak, 2008



A webergonómia az ergonómia speciálisan az internetes világra értelmezett formája, amely a weblapok használhatóságával és ennek kapcsán az internet felhasználók szokásainak vizsgálatával foglalkozik. Célja a látogatók elégedettségének, hatékonyságának a növelése, a kezelhetőség egyszerűsítése mellett.

Amennyiben részletesebben kívánjuk vizsgálni a témakört érdemes tisztázni az ergonómia fogalmát:
„munkatan, görög szó, amely az a tudománycsoport, amely az emberi adottságoknak megfelelő munkaeszközök (tárgyak) és munkakörnyezet kialakítását célozza, azért hogy a dolgozó munkáját magas termelékenységűvé, és ugyanakkor szellemi és fizikai fejlődését elősegítővé tegye, továbbá az ember kényelmét, biztonságát és egészségének megőrzését biztosítsa. Célkitűzése a gépek, a tárgyi és személyi munkakörnyezet emberhez alakítása, vagyis az ember és munkaeszköze optimális együttműködésének elősegítése. Kialakulása szoros összefüggésben van a technika ugrásszerű fejlődésével, a növekvő automatizációval, a munkamegosztás bonyolultságával és a komplex ipari nagyrendszerek létrejöttével, ezzel párhuzamosan az emberi munkatevékenység átalakulásával.” (forrás: Ergonómiai kislexikon, Dulin Jenő, Budapest, Népszava Lap-és Könyvkiadó 1987)

Bár az idézet a technika robbanásszerű fejlődéséhez köti a kialakulását, véleményem szerint már az emberiség kezdete óta jelen van ez a téma valamilyen formában. Tárgyaink eszközeink mind azért alakultak, fejlődtek, hogy a munkánkat könnyítsék, gyorsítsák, vagy éppen kényelmünket biztosítsák stb. A webergonómia esetében is pontosan erről van szó: mennyire használható egy oldal. Milyen könnyen találom meg, amit keresek? Mennyi időt
és energiát kell arra fordítanom, hogy a célomat elérjem? Ezek mind nagyon fontos kérdések, és ha a felhasználó szempontjait figyelembe véve kedvező válaszok születnek, akkor kijelenthetjük, hogy hatékonyan működik az adott weboldal és a felhasználó elégedetten távozik, ill. tér majd újra vissza.

Ha Jakob Nielsent  akarom idézni – aki a webergonómia egyik legnagyobb, legismertebb képviselőjének számít – arról, hogy hogyan lehet meghatározni a webet, a következőt kapjuk:
„A web a figyelem iparága, ahol a fő fizetőeszköz a felhasználó ideje. Mit néznek meg, hajlandók elidőzni, és hova fognak később visszatérni?” (forrás: Web-design, Jakob Nielsen, Budapest, Typotex 2002)

Tehát fogalmazhatunk úgy, hogy a weben ergonómiai szempontból a figyelem
megszerzése, fenntartása és a felhasználó idejének legjobb kihasználása a cél. Nem érdemes tehát elpazarolni a felhasználó idejét olyan dolgokra, melyek számára nem fontosak, mert ezzel hátráltatjuk a munkájában és ez később számunkra megbosszulhatja magát azzal, hogy nem tér vissza újra a weboldalunkra. Törekednünk kell tehát a felhasználóbarát weblapok készítésére, mert egy olyan oldal, amely megkönnyíti a látogatók munkáját és tájékozódását, mindenképpen pozitív élményt okoz, és amennyiben a látogató elégedett, abban az esetben az oldal üzemeltetője is elégedetté válik.

Folytatás: A webergonómia alapjai (6/2.rész)

Webergonómiai szempontok érvényesülése az internetes áruházak kialakításában - szakdolgozat tartalom:

- Webergonómia (6/1. rész)

- A webergonómia alapjai (6/2. rész)

- Webergonómia - Tervezési szempontok (6/3. rész)

- Webergonómia - Weboldalak elemei (6/4. rész)

- Webergonómia - Weboldalak technikai megoldásai (6/5. rész)

- Webergonómia - Webáruházak felépítése felhasználói szempontból (6/6. rész)

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr32573499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NeverI 2011.02.07. 07:39:29

Ha már ergonómia és ha már sorozat akkor kitehetnéd az összes rész linkjét, hogy ne keljen a keresőben turkálni az az első részhez :)
süti beállítások módosítása