Fájdalommentes regisztráció
2009. szeptember 15. írta: vecseilaszlo

Fájdalommentes regisztráció

A regisztrálás folyamata a kezdetek óta állandó céltáblája a webbel foglalkozó ergonómiai szakembereknek. Nem ok nélkül, hisz a legtöbb regisztrációs folyamaton könnyű fogást találni. Gyakorlatilag egyik rosszabb, mint a másik.

Forrás: Ergománia - Használható honlapot mindenkinek!
Szerző: Rung András, webergonómiai tanácsadó


"Ennek az oka, hogy a regisztráció egy meglehetősen bonyolult folyamat, ahhoz képest, hogy egy linkre kell kattintanom (Vannak, akiknek még ez is gondot jelent természetesen). Sok esetben feleslegesen használják, pusztán csak azért, mert komolyságot kölcsönöz az oldalnak, vagy hogy bizonyos tartalmainkhoz/szolgáltatásainkhoz ne férhessen bárki, holott épp ezzel járnánk jól. Gyakran használják a regisztrációt a weboldalak üzemeltetői olyan adatok gyűjtögetésére is, amelyekkel fogalmuk sincs, hogy a későbbiekben mit fognak csinálni.
 
Sokat írtak arról, hogy miképp kellene egy jó regisztrációs folyamatot megtervezni (leggyakrabban bekért információk regisztrációkor, Jakob Nielsen a regisztrációról), de érdemes mindig elgondolkozni azon, hogy biztos muszáj egyáltalán regisztrálni az oldalunkon?
 
Ilyenkor jönnek a válaszok, hogy ehhez meg ehhez a típusú feladathoz mindig szokás vagy illik regisztrálni. Nos, az ilyen helyzetekre is van megoldás, amikor a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad. Ezt hívják lazy registrationnak azaz lusta regisztrációnak.
 
A lusta regisztráció esetén olyan folyamatokban vehetnek részt felhasználóink, amelyeket általában regisztrációhoz szoktak kötni. Elkezd a felhasználó egy folyamatot, amelyet jó lenne, ha legközelebb tudna folytatni. Pl. az oldalunkon bizonyos tartalmakat kiválaszt, ne adj Isten a kosárba is pakolgat ezt azt. Ilyenkor a derék magyar weboldalon rögtön noszogatnák regisztrálni.
 
Mi a megoldás, ha ezt mégse tesszük?" ... >>

 

Kapcsolódó információk:
12 Excellent Examples of “Lazy Registration”
 

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr951381784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása