Mit lehet elhinni az interneten?
2008. szeptember 30. írta: vecseilaszlo

Mit lehet elhinni az interneten?

A web kitalálója szerint aggasztó, hogy az interneten milyen gyorsan terjednek az álhírek. A megoldás a felcímkézés.

Forrás: IT café
Szerző:
Barna József


"Az internet milliárdnyi weboldalán nem egyszerű elkülöníteni a tudományosan alátámasztott tényeket a hiedelmektől, a valós eseményekről szóló beszámolókat a fikciótól vagy éppen a híreket és az álhírektől. A világhálót kitaláló Sir Tim Berners-Lee szerint ez így nincs rendjén: mivel annyi hamis információ terjed a weben, segíteni kell a felhasználóknak az eligazodásban, és megbízhatóságuk szerint meg kell jelölni az oldalakat. Erről a web atyja a BBC-nek beszélt új alapítványa, az internetet valóban „világhálóvá” változtatni próbáló Word Wide Web Foundation (WWWF) bemutatásakor.

Berners-Lee éppen azon a héten nyilatkozott a brit állami médiának, amikor felavatták a CERN nagy hadronütköztetőjét (LHC). Mint mondta: aggasztónak találja, hogy az internetet használták olyan pánikkeltő hírek terjesztésére, melyek szerint a rendszer bekapcsolása egy, az egész világot elnyelő fekete lyukat hoz majd létre. Az ilyen esetek elkerülhetők, ha a megbízható forrásnak számító weboldalakat megjelölik valamilyen módon. „A weben a hiedelmek rendkívül gyorsan terjednek. Egy elmélet, amelynek csak egy tucat, személyesen érintett követője akadt, rövid úton egy nagyon is hihető formulává nőhet, például valamiféle kártékony összeesküvés-elméletté, amely ezreket győzhet meg” – figyelmeztetett.

A W3C-n belül már vizsgálták az oldalak felcímkézésének lehetőségét," ... >>

 

 


Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr94673349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása