Forradalmasították a képkeresést
2009. december 18. írta: vecseilaszlo

Forradalmasították a képkeresést

Minták alapján a pixelek elemzésével jeleníti meg a releváns találatokat az új tartalomkereső technológia. A szoftvert tanítani sem kell, egyszerű képeknél és videóknál egyaránt működik.

Forrás: ITcafé
Szerző: Ifj. Zettner Tamás


"Képeket keresni a weben manapság egyszerű: vegyük például a kerékpár szót, gépeljük be a Google, a Yahoo! vagy a Bing felületére, majd próbáljunk eligazodni a találatok milliói között. Természetesen szűkíthetjük is a listát a megfelelő nyelvi kiegészítések betoldásával (hegyi, egykerekű, régi, piros stb.), de bármilyen adalékkal is egészítjük ki az eredeti szavunkat, minden esetben ugyanaz történik: a keresőalkalmazás azokat a weblapokat fogja feldobálni, amelyeken szerepel a keresési kifejezés – függetlenül attól, hogy a jobb vizuális áttekinthetőség érdekében a szoftver képes formában tárja elénk az eredményt. Amerikai kutatók úgy gondolták, a szövegalapú kutakodást kiegészíthetjük mintákra épülő keresésekkel: megtaníthatjuk a szoftvernek, mit lát a képeken és arra utasíthatjuk, keressen hasonló objektumokat a weben.

A gépek nem látnak, hanem néznek – így is kifejezhetjük az informatikai berendezések azon hiányosságát, miszerint nem képesek megállapítani egy tárgyról, hogy mit ábrázol. Csakis a megfelelő programozási eljárással tanítható meg a számítógép objektumok felismerésére, csoportosítására és kiértékelésére. Nemrégiben" ... >>

 

 


Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.  

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr421606892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása