Cipőt a cipőboltból, könyvet a netről
2009. augusztus 13. írta: vecseilaszlo

Cipőt a cipőboltból, könyvet a netről

Tegnap ismét a kezembe - pontosabban a monitoromba - akadt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének néhány hete nyilvánosságra hozott adatsora, amely szerint 2008-ban 67,6 milliád forintos forgalmat bonyolított a hazai könyvpiac.

Forrás: onLime - blog az online kutatásról - és nem csak arról
Szerző: Kurucz Imre, az NRC kutatási igazgatója


"Ez a szám 1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, ha azonban belekalkuláljuk az inflációt, reálértéken már csökkenést figyelhetünk meg - az egyre szaporodó kedvezményeket is figyelembe véve pedig egyértelműen kijelenthető, hogy a könyvek iránti kereslet alacsonyabb volt, mint 2007-ben.

A jelentés nem tér ki arra, hogy ebből a 67,6 milliárdból mekkora szeletet hasított ki az online könyváruházak forgalma, becslések azonban összbevételüket mintegy 8 milliárdra teszik, az internetes értékesítés részesedése tehát olyan 12-13 százalék körül lehet.

Nyilvánvalóan a könyvpiacon is komoly kérdés, hogy a válság vajon mennyire veti vissza a növekedésében egyébként is megtorpanó keresletet - és mindez hogyan érinti az online könyváruházak forgalmát.

Az online piacot ugyanis az utóbbi években egyértelműen a növekedés jellemezte: 2008-ban 35-40 százalékkal nagyobb volt az összforgalom, mint az előző évben, de például a Bookline tavaly decemberben 62 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított mint a 2007-es év azonos időszakában.

Látható tehát, hogy miközben a teljes piac" ... >>

 

 

Vecsei László hírblog tudástára az eKeresekedelem, eCommerce, magyar e-kereskedelem, webáruházak, online marketing, valamint a magyarországi könyvkereskedelem tárgykörökben. Elérhető: vecseilaszlo.blog.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr341300735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása