Adatvédelem új cipőben - Amit a cégeknek az új adatvédelmi rendeletről tudni érdemes!
2017. március 03. írta: vecseilaszlo

Adatvédelem új cipőben - Amit a cégeknek az új adatvédelmi rendeletről tudni érdemes!

Súlyosabb szankciók, több adminisztráció várható az adatvédelem területén. A 2018 májusában hatályba lépő új adatvédelmi rendelet alapján bőven van mire felkészülniük a cégeknek! Most sorra vesszük a főbb szabályokat és a legfontosabb újításokat.

Forrás: Jogi Fórum
Szerző: Mercz Ágnes

"Az új adatvédelmi rendelet célja, hogy új, jobban alkalmazható, az egész unióban használható keretszabályozást adjon. Magyarországon az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011 évi CXII törvényt (továbbiakban: Infotörvény) váltja majd fel. Az Infotörvény ugyanakkor nem veszíti el teljes mértékben a jelentőségét, hiszen bizonyos területek (például a munkavállalói adatok kezelése vagy a bűnügyi személyes adatok kezelése – erkölcsi bizonyítványhoz pl.) tagállami szabályozás alatt maradnak, így elképzelhető az is, hogy ebben az uniós szabálynál szigorúbb előírásokat vezetnek be. Jelenleg több vonatkozó jogszabály is ellentétes az Infotörvénnyel. Az új adatvédelmi rendelet hatályba lépésével az ellenmondásokat is fel kívánja oldani a jogalkotó.

Az új rendelet szerint, ha egy terméknek, szolgáltatásnak lehet adatvédelmi vonatkozása, akkor már a fejlesztés során ezzel foglalkozni kell. Ez a szabály komoly adminisztrációs kötelezettséget is jelent, hiszen dokumentálni kell, hogy az adatvédelmi szempontokat megfelelően figyelembe vették. A jogszabály általánosságát mutatja, hogy arról, hogy ezt hogyan kell megtenni, nincs benne szó.

A bírságok tekintetében nagyon szigorú az új szabályozás. Az" ... >>

adatvedelem03.jpg

INGYENES TUDÁSTÁR: Az e-Kereskedelem és az e-Business Magyarországon
|  szakmai anyagok  |  Hasznos webes eszközök  |   Szakirodalom  |   Állás  |
Javasolj - Használd - Oszd meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1812275449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása