Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): Az e-kereskedelem - Az ingóságok internetes kereskedelmének adózási szabályai
2012. június 09. írta: vecseilaszlo

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): Az e-kereskedelem - Az ingóságok internetes kereskedelmének adózási szabályai

Az internetes kereskedelem másik „ága” a magánszemélyek által végzett használtcikk-értékesítés, melyet az internet adta lehetőségek különösen kényelmessé, egyszerűvé és hatékonnyá tettek. Csak idő kérdése volt, hogy egyes szolgáltatók külön erre a célra hozzanak létre internetes aukciós portálokat, mint az eBay, Amazon vagy Magyarországon a Vatera, Tesz-vesz stb. Az ilyen ügyletek bonyolítói jellemzően magánszemélyek, akik az adózásban sokszor eleve kevésbé jártasak, így lényeges, hogy ezen ügyletek adókötelezettségeiről is beszéljünk.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

"A téma aktualitását növeli, hogy az ingó értékesítés szabályai 2012. január 1-i hatállyal változtak a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (Szja tv.). Az internetes értékesítésből származó látens jövedelmek elértek egy olyan „kritikus tömeget”, amelyen túl a hatályos szabályozás már nem volt adekvát a jelenség társadalmi súlyával, jelentőségével, illetve természetesen megjelentek a lehetőséget visszaélésszerűen kihasználók, akik az ilyen úton történő értékesítéssel jelentős jövedelmeket vontak ki az adózás alól.

Ennek részletesebb kifejtése előtt elsőként hangsúlyozni szükséges, hogy ingó vagyontárgyak értékesítésével összefüggésben keletkező adókötelezettséget nem befolyásolja az a körülmény, hogy az értékesítést internetes portálon keresztül vagy más módon végzi a magánszemély.

Az ingó vagyontárgy fogalmát Szja tv. 3.§ 30. pontja határozza meg. Eszerint ingó vagyontárgy: az ingatlannak nem minősülő dolog, kivéve a fizetőeszközt, az értékpapírt és a föld tulajdonosváltozása nélkül értékesített lábon álló (betakarítatlan) termést, terményt (pl. lábon álló fa).

A forgalomban nem lévő bankjegy, pénzérme nem fizetőeszköz.

1.1. A jövedelem megállapítása
Az ingó értékesítési tevékenység bevételéből a jövedelmet - 2012. január 1-től - csak abban az esetben kell megállapítani, ha a bevétel a 600 ezer forintot meghaladta [Szja tv. 58.§ (9)]. 

A jövedelem megállapítása során" ... >>

 
INGYENES TUDÁSTÁR: Az e-Kereskedelem és az e-Business Magyarországon
|  szakmai anyagok 
 |  Hasznos webes eszközök  |   Szakirodalom  |   Állás  |
Javasolj - Használd - Oszd meg!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vecseilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr304554633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása